Γωνιές Πεδιάδας: Το καταπράσινο χωριό με τις βελανιδιές και τα αρωματικά βότανα

Το χωριό Γωνιές βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου  κτισμένο αμφιθεατρικά στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Σελένα, σε υψόμετρο 290μ., στο δρόμο προς το Οροπέδιο Λασιθίου.

Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ηρακλείου σε απόσταση 35 χλμ και πήρε το όνομά του από τη θέση του χωριού, καθώς βρίσκεται στην ανατολική γωνιά της περιοχής που ονομάζεται Λαγκάδα.

Οι Γωνιές είναι ένα καταπράσινο χωριό, με πυκνή βλάστηση, περιστοιχισμένο από καρυδιές, βελανιδιές, αρωματικά και θεραπευτικά βότανα και με πολλές φυσικές ομορφιές όπως φαράγγια, σπήλαια, ρεματιές και πηγές με τρεχούμενο νερό σχεδόν όλο το χρόνο.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό ξεκινούν δυο πανέμορφα φαράγγια, το Φαραγγούλι και το φαράγγι της Ρόζας, ένα  από τα ωραιότερα φαράγγια της Κρήτης.

Στην ευρύτερη περιοχή, στοιχεία παράδοσης και γραφικότητας του χωριού, αποτελούν οι παλιοί πετρόκτιστοι ανεμόμυλοι που σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια τους.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει από κοντά το παραδοσιακό κτίριο που στεγάζει το νηπιαγωγείο του χωριού καθώς και την πλατεία με τους γέρικους πλατάνους και τα παραδοσιακά καφενεία και μαγαζιά. Επίσης μπορεί να κάνει μία βόλτα στα σοκάκια του χωριού θαυμάζοντας  τα παλιά παραδοσιακά του σπίτια.

Στις Γωνιές βρίσκεται  και το εργαστήρι παρασκευής μελιού, όπου ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν την διαδικασία παρασκευής του μελιού αλλά και να αγοράσουν μέλι.

Ο Πολιτιστικός σύλλογός Γωνιών διοργανώνει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου παραδοσιακά κρητικά γλέντια και πανηγύρια αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις στο χωριό που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.