Έρωντας – Το θεραπευτικό βότανο στα απόκρημνα όρη της Κρήτης

Ο έρωντας ή δίκταμος είναι ένα μικρό χνουδωτό φυτό με στρογγυλά μικρά φύλλα και λεπτούς ανθούς. Βρίσκεται στις πιο απόκρημνες πλαγιές του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων και της Δίκτης και ήδη από την εποχή του Μίνωα, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα, το οποίο μάλιστα εξάγονταν από το νησί έναντι αρκετών χρημάτων.

Στην αρχαιότητα ο Κρητικός Δίκταμος ονομαζόταν και “αρτεμίδιο”, δίνοντας στο φυτό το όνομα της θεάς που πλήγωνε με δηλητηριασμένα βέλη. Ωστόσο, σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι συγγραφείς της εποχής εκθειάζουν την ικανότητα του φυτού αυτού να γιατρεύει τις πληγές και να αποβάλλει τα βέλη από το σώμα των ανθρώπων και των ζώων. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι, τα αγριοκάτσικα που ζουν στα βουνά της Κρήτης, όταν τραυματιστούν, μασούν δίκταμο και το αποβάλλουν από το σώμα τους. Ο Βιργίλιος αναφέρει επίσης ότι η θεά Αφροδίτη έκανε καλά τον Αινεία με δίκταμο, που μάζεψε μόνη της από τα βουνά της Κρήτης. Ο Ιπποκράτης στα βιβλία του για τη “Μαιευτική και γυναικολογία” αναφέρει ότι κοπάνιζε δίκταμο σε ζεστό νερό, έτσι ώστε να βοηθήσει τις εγκύους να γεννήσουν. Οι Βυζαντινοί γιατροί προμηθεύονταν από την Κρήτη άγριο δίκταμο για να παρασκευάσουν αλοιφές και καταπλάσματα.

Η συλλογή του είναι πολύ δύσκολη, καθώς πρόκειται για άγριο και όχι για καλλιεργημένο φυτό, και μαζεύεται από ψηλά και απόκρημνα βουνά της Κρήτης. Στο νησί υπάρχει αρκετή ποσότητα αποξηραμένου δίκταμου σε συσκευασίες με εξαιρετικό άρωμα και μοναδική γεύση.