Η όμορφη Αυγενική

Η Αυγενική είναι ένα πολύ όμορφο και πλούσιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων και απέχει 20,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στον οδικό άξονα προς Μεσαρά.

Για πρώτη φορά αναφέρεται με το όνομα Ευγενική το 1391 σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου και από το 1577 δε λείπει από καμία απογραφή από όσες έγιναν στην Κρήτη. Από την Αιγυπτιακή απογραφή (1834) μέχρι σήμερα το χωριό απογράφεται Αυγενική.
Οι δυο παλιοί νερόμυλοι «Παλιόμυλος» και «του Καλαϊτζή» έχουν πολύ ενδιαφέρον να τους επισκεφθεί κάποιος. Ο νερόμυλος “του Καλαϊτζή” μάλιστα, είναι ενταγμένος σε μια περιπατητική διαδρομή φυσικού κάλλους την οποία κοσμούν δυο παλιά γεφύρια, Μπεϋρούτ Πασά και Μαστρογιώργη Φραγκούλη στη θέση «Καμάρα», που καταλήγουν στην όμορφη παλιά κρήνη.

Γεφύρι Μαστρογιώργη Φραγκούλη (φωτογραφία: rural-heraklion.gr)

Στην Αυγενική έχει τις εγκαταστάσεις του το Πρότυπο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου που επεξεργάζεται τα μοναδικά σταφύλια της περιοχής, παράγοντας τα φημισμένα κρασιά ονομασίας ΠΟΠ (λευκοί, ερυθροί, ροζέ – ερυθρωποί, λιαστοί οίνοι) με διεθνή διακίνηση.
Μέσα και γύρω από τον οικισμό υπάρχουν 15 ναοί με πολιούχο την Αγία Μαρίνα, αρκετές από τις οποίες είναι ιστορικές με σημαντική αρχιτεκτονική και βυζαντινές αγιογραφίες.
Το χωριό, είναι ενταγμένο στο ολοκληρωμένο δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού» εξαιτίας της συστηματικής καλλιέργειας ποικιλιών σταφυλιών απ’ τα οποία παράγονται φημισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα είδη κρασιών.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η διαδικασία για την αναστολή συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΘερμό χειροκρότημα στην παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto»