Θανάσης Σκορδαλός – Ο Κρητικός με τη…χρυσή λύρα (βίντεο)

Ο Θανάσης Σκορδαλός γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου και μαζί με τον Κώστα Μουντάκη θεωρείται από τους μεγαλύτερους δασκάλους της κρητικής λύρας.

Ο Σκορδαλός σε ηλικία 9 ετών έμαθε να παίζει μόνος του λύρα και μόλις στα δώδεκα του χρόνια έκανε το πρώτο γλέντι του στο χωριό Χαμαλεύρι Ρεθύμνου. Είχε συνεργαστεί με πολλούς και γνωστούς λαουτιέρηδες, μερικοί από τους οποίους είναι ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο Νίκος Μανιάς και άλλοι.

Εκανε εμφανίσεις στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, ακόμα και στην Αφρική, χαρίζοντας τη μελωδία της κρητικής λύρας στους Κρητικούς μετανάστες.

Το δισκογραφικό του έργο είναι πολύ πλούσιο με τραγούδια που είναι διαχρονικά και τα μουσικά τους ακούσματα περνάνε ακόμα στις καρδιές μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το  Φιλεντέμ, Μόνο εκείνος π’αγαπά, Ένας καινούργιος άνεμος, Ποιος ουρανός ποια θάλασσα Συ μ’έμαθες πως αγαπούν, Ένας ψαράς, Όνειρα βλέπω μυστικά, και πολλά άλλα.

Ο Θανάσης Σκορδαλός αποχαιρέτισε την Κρήτη στις 22 Απριλίου του 1998, τα τραγούδια του όμως μιλούν και θα μιλούν στις καρδιές όλων.