Κερίτης ποταμός: Τον πλημμυρίζουν τα νερά των Λευκών Ορέων

Ο Ποταμός Κερίτης  βρίσκεται στα Χανιά και ανήκει στα ποτάμια με τη μεγαλύτερη παροχή νερού στην Κρήτη καθώς συγκεντρώνει τα νερά των Λευκών Ορέων από την περιοχή της Ζούρβας και των Μεσκλών. Στη συνέχεια, η πορεία του ξεπερνάει τα 25 χλμ καταλήγοντας στην παραλία του Πλατανιά.

Διαρρέει την εύφορη πεδιάδα του Αλικιανού, όπου υπάρχει και η ιστορική τρίτοξη γέφυρα του Κερίτη, στην οποία εκτελέστηκαν 108 κάτοικοι  από τους Γερμανούς το 1941.

Το αρχαίο όνομα του ποταμού είναι Ιάρδανος, ενώ το σημερινό προέρχεται πιθανόν από παραφθορά του Καιρίτης, δηλαδή του ποταμού που φουσκώνει με την κακοκαιρία και προκαλεί ζημιές.

Η γέφυρα του ποταμού Κερίτη κοντά στο χωριό Αλικιανός είναι πετρόκτιστη, τρίτοξη και αρκετά επιβλητική. Χτίστηκε από τους κατοίκους του Αλικιανού το 1908, προκειμένου να συνδέει τους πεδινούς οικισμούς και τις γειτονιές του χωριού. Είναι σχετικά στενή, καθώς είχε χτιστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αρχών του 20ού αιώνα και έχει ανακηρυχθεί νεότερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Απέναντι από τη γέφυρα του ποταμού Κερίτη υπάρχει  ένα μεγαλοπρεπές μνημείο που θυμίζει τις θηριωδίες των ναζί στην ηρωϊκή αντίσταση των Κρητικών απέναντι τους.

Δυστυχώς μια από τις πολύ έντονες κακοκαιρίες στις 25 Φεβρουαρίου 2019, είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστορική γέφυρα.