Μαθιά – Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αφέντης

Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αφέντης, σε απόσταση 46 περίπου χλμ. από το Ηράκλειο, νοτιοανατολικά του Καστελλίου, βρίσκεται το όμορφο χωριό Μαθιά.

Αν και οι αρχαιότερες σωζόμενες αναφορές για τον οικισμό εντοπίζονται σε έγγραφα Ενετικής περιόδου, φαίνεται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μαθιάς, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Αρχαιολογικές έρευνες στη γύρω περιοχή έχουν φέρει στο φως ευρήματα, τα αρχαιότερα από τα οποία ανάγονται στη μεσομινωική εποχή, ενώ έχουν εντοπιστεί και ρωμαϊκά κατάλοιπα.

Ο επισκέπτης που θα θελήσει να εξερευνήσει τις παρυφές του οικισμού και τη γύρω περιοχή, θα συναντήσει αναμνήσεις άλλων εποχών, όπως κάποια ερειπωμένα παλιά κτίσματα,  αλώνια, μιτάτα, μάντρες και αρκετούς διάσπαρτους ανεμόμυλους γύρω από το χωριό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μαθιάς υπάρχουν, όμορφες εκκλησίες Βενετικής περιόδου τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε. Κατευθυνόμενοι βορειοανατολικά του χωριού, θα συναντήσετε το ναό του Αφέντη Χριστού, ο οποίος βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πυκνή βλάστηση και πλατάνια.

Η Μαθιά προσφέρει αρκετές δυνατότητες για πεζοπορίες, μέσα από τους σύγχρονους αγροτικούς δρόμους και τα παλιά μονοπάτια που οδηγούν στα γειτονικά χωριά. Εάν ακολουθήσετε το παραποτάμιο μονοπάτι προς Αμαριανό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την ομώνυμη καταπράσινη κοιλάδα που διασχίζει.

φωτογραφία-VELEGRAKIS JOHN