Βρύσες – Η όαση στους πρόποδες των Λευκών Ορέων (βίντεο)

Οι Βρύσες είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, και βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Αποκόρωνα, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και 3 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Χανίων.

Αν και χρονολογικά οι Βρύσες φαίνεται να κατοικήθηκαν περίπου στο 1925 μ.Χ., ωστόσο η ευρύτερη περιοχή, ιστορικά φαίνεται να έχει κατοικηθεί στη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής (περίπου στο 5.000 π.Χ.)
Πολύ κοντά στο χωριό, υπάρχει ένας λόφος με δύο κορυφές, στις οποίες έχει ανακαλυφθεί ένας αρχαίος Μινωικός οικισμός (χρονολογείται στα 1.500 π.Χ.), ευρήματα του οποίου εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.

Λόγω της θέσης που βρίσκονται, οι Βρύσες, σε μια γόνιμη κοιλάδα με άφθονα νερά, διαθέτουν πολλά δέντρα και πλούσια βλάστηση. Μέσα από το χωριό κυλάει ο Βρυσανός ποταμός.
Έτσι, η δροσιά που προσφέρουν ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι μοναδική, αφού ακόμα και στην κεντρική πλατεία υπάρχουν τεράστια πλατάνια.
Οι Βρύσες εκτός από την φυσική δροσιά που προσφέρουν στον επισκέπτη, είναι γνωστές για τα εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται τοπικά, με χαρακτηριστική γεύση καθώς και για τις παραδοσιακές σφακιανές πίτες με τυρί και μέλι.

Ο επισκέπτης εκτός από τις παραδοσιακές ταβέρνες με την καταπληκτική κρητική κουζίνα, μπορεί να βρει τουριστικά καταστήματα, παραδοσιακό φούρνο, σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα.
Αποτελούν ένα πολύ όμορφο προορισμό για ξεκούραση και διακοπές καθώς η θέση του χωριού (κοντά στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Χανιά με το Ρέθυμνο), το κάνει πολύ εύκολα προσβάσιμο σε πολλούς και ποικίλους προορισμούς.

video skrafnakis