Κακόπετρος Κισσάμου: Ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης

Ένα από τα πιο όμορφα, καταπράσινα χωριά του νομού Χανίων, είναι το χωριό Κακόπετρος.

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «κακός» και «πέτρα» επειδή έχει πολλά βράχια στην περιοχή του, ενώ τα προηγούμενα χωριά του κάμπου έχουν έλλειψη σε πέτρα.

 Υπάρχει και μία ιστορία για ένα κακό Πέτρο που ζούσε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εκεί, από τον οποίο το χωριό πήρε το όνομά του ο οποίος ήταν φόβος και τρόμος των Τούρκων, η οποία όμως δεν ευσταθεί επειδή το όνομα Cacopetro υπήρξε ήδη από το 1583, πολύ πριν την άφιξη των Τούρκων όπως το ανέφερε ο Καστροφύλακας.

Ο Κακόπετρος έδωσε το παρόν σε όλους τους επαναστατικούς αγώνες της Κρήτης ενάντια στους διάφορους κατακτητές, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με πολλούς νεκρούς. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής  η βαρβαρότητα από τους κατακτητές σε βάρος των ντόπιων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων ήταν μόνο η αρχή αν σκεφθεί κανείς ότι οι ναζί σκότωναν χωρίς κανένα δισταγμό γυναίκες με τα μωρά τους, κατά τη διάρκεια των ετών 1941, 1943 με αποκορύφωμα το 1944.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό και σε δύο σημεία του υπάρχουν μνημεία. Το χειμώνα ο Κακόπετρος που σήμερα είναι αραιοκατοικημένος  έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά   με πολλά χρώματα που του χαρίζουν τα φυλλοβόλα δέντρα του.

κεντρική φωτογραφία:  Πηγή