Άγιος Ονούφριος: Η απίστευτη ιστορία του σε… απάτητα μέρη στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Στην περιοχή της Μεσαράς, ανάμεσα στα Πλατιά Περάματα και την περιοχή Τζίγκουνας, υπάρχει ένα ίσως άγνωστο σε πολλούς εκκλησάκι, αφού η ταπεινότητά του αρκείται στο να ατενίζει το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους.

Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου που υπάγεται στην Ενορία του Αντισκαρίου. Οι κάτοικοι έχουν ονομάσει την περιοχή Αϊ Νούφρης κι έτσι την ξέρουν πολλά χρόνια τώρα.

Το γραφικό εκκλησάκι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου και οι πιστοί που πηγαίνουν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου είναι πολλοί.

Η ιστορία του παρουσιάζει εκπληκτικό ενδιαφέρον και μας την διηγήθηκε η Βασιλική Κουρτικάκη η οποία, θυμάται από τον παππού της να αφηγείται θαύματα του Αγίου.

Το Unique Creta, την παρουσιάζει ακριβώς όπως μας την μετέφερε μια γνήσια Κρητικιά γυναίκα.

“Λέγεται ότι πολύ παλιά, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου βρισκότανε ένα μοναστήρι.

Μετά που καταστράφηκε το μοναστήρι, βγήκε από τη θάλασσα ένα εικόνισμα του Αγίου Ονουφρίου και στάθηκε σε μια μικρή σπηλιά. Αρκετές φορές το πήραν στην Αίγυπτο κι αυτό ξαναγύριζε στο ίδιο σημείο.

Αποφάσισαν τότε οι κάτοικοι της περιοχής, να χτίσουν μια εκκλησία στη χάρη Του. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούσαν να το λύσουν. Δεν είχαν νερό για να κάνουν αυτό που τόσο πολύ ήθελαν προς τιμήν του Αγίου. Εκεί που προβληματίζονταν κι αναρωτιόταν πως θα κουβαλήσουν το νερό, σχηματίστηκε ένας σταυρός πάνω στο βράχο και άρχισε να πετάγεται το νερό σε πολύ μεγάλη ποσότητα.

Έτσι κατάφεραν να χτίσουν την εκκλησία με τη χάρη του Αγίου, στο σημείο ακριβώς που σταματούσε η εικόνα όταν έβγαινε από τη θάλασσα.

Τα πρώτα χρόνια γινότανε μεγάλο πανηγύρι και πλήθος κόσμου πήγαινε στη γιορτή Του.

Ο κόσμος, έφτανε μέχρι εκεί που έβλεπε το μάτι σου .

Στήνανε χορό,  μικροπωλητές πουλούσαν τα υπάρχοντά τους και διασκέδαζαν μέχρι αργά το βράδυ.”

Ο μεγάλος βράχος που από τη βάση του βγαίνει πόσιμο νερό, υπάρχει ακόμα στις μέρες μας.

Φωτογραφίες: Βούλα Λαδουκάκη