Μαρία Τζομπανάκη: “Όπου και να πάω η Κρήτη είναι το σημείο αναφοράς μου”

Η Μαρία Τζομπανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης ενώ μοιράζει πλέον τον χρόνο στην γενέτειρά της αλλά και την Αθήνα. Είναι ηθοποιός, απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου και έχει σπουδάσει χορό, κλασική κιθάρα και τραγούδι. Έχει σκηνοθετήσει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας και πλήθος θεατρικών παραστάσεων ενώ ως ηθοποιό την έχουμε δει σε πολλούς και διαφορετικού ύφους ρόλους. Διδάσκει υποκριτική, σωματική έκφραση του θεατρικού λόγου και πολιτισμική αγωγή του σύγχρονου ηθοποιού. Από το 2002 έως το 2010, υπήρξε δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος στη Σχολική Μέριμνα, Πρόεδρος Ανάπτυξης και Στρατηγικής, Πρόεδρος Κοινωνικής Ευθύνης και υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ανέλαβε επίσης την αναβάθμιση και λειτουργία των δημοτικών κινηματογράφων. Εκλεγμένη αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως το 2000. Είναι Πρόεδρος της ΜΚΥΟ “ORFEUS” και δημιουργός του Πολιτιστικού Κέντρου Πράσινου Τουρισμού “ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ” που ενοποιήθηκε με την “ORFEUS”. Είναι μητέρα του επίσης ηθοποιού, Ορφέα Αυγουστίδη.

Στην ιδιωτική τηλεόραση έχει εμφανιστεί στις σειρές:  Οι Πανθέοι και Η Τελευταία Νύχτα της Γης και Λάουρα και Οι αξιόπιστοι και Το γυμνό κορίτσι και Ουράνιο τόξο και Δεσμώτες και Παρακαμπτήριος και Άνω κάτω το Σαββάτο και Τμήμα Ηθών και Ρίχτερ Μιούζικ και Τολμηρές Ιστορίες και Οι Αγνοημένοι και Ανατομία ενός εγκλήματος και Το μάτι του φιδιού και Μαγική Νύχτα και Τολμηρές Ιστορίες και Ο ιός του πατέρα και Εκείνες κι εγώ και Διπλή αλήθεια και Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή και Το φτερούγισμα του γλάρου και Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα και Μια φορά στα χίλια χρόνια και Ποτέ δεν είναι αργά και Τα παιδιά της Νιόβης και Οι Μάγισσες της Σμύρνης και Το Κόκκινο Δωμάτιο και Όμικρον Θετικό και Σημεία και Τέρατα.

Στη σειρά Σασμός που έχει πολύ υψηλή τηλεθέαση, αν και η Μαρία Τζομπανάκη είχε να εμφανιστεί στην τηλεοπτική οθόνη 15 χρόνια,  ξεδιπλώνει για άλλη μια φορά το καλλιτεχνικό της ταλέντο, δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας, στον ίδιο τον τόπο που την γέννησε…

Η ίδια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Breakfast@Star” είπε: “Όπου και να πάω η Κρήτη είναι η αναφορά μου και εκεί θα τελειώσω τη ζωή μου. Το σώμα μου μόνο στην Κρήτη μπορεί να αναπαυθεί. Πουθενά αλλού. Από το 1999 έχω φτιάξει το μνήμα μου. Τον οικογενειακό τάφο. Είναι το μόνο σπίτι που ξέρουμε ότι θα καταλήξουμε. Και εγώ θέλω να είναι εκεί. Να κοιτάζω τον Ψηλορείτη, στα μέρη της μάνας μου, στον Μυλοπόταμο”.