Βοτανικό Πάρκο – Το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη

Μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων σας περιμένει να γνωρίσετε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και ζώα!

Καταμεσής του πολύχρωμου, ζωντανού τοπίου στέκει μια καμένη αιωνόβια ελιά, ως δείγμα μνήμης και σημείο αναφοράς στη θλιβερή πυρκαγιά του 2004, στην ιστορία και στην προέλευση του πάρκου.
Το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και συνδυάζει απολαύσεις που μόνο η Κρήτη μπορεί να προσφέρει!

Λίγο μετά το χωριό Φουρνές και πριν τους ιστορικούς Λάκκους-Σκορδαλου μια πινακίδα θα σας δείξει το δρόμο για το Βοτανικό Πάρκο και μαζί για μια περιήγηση χωρίς προηγούμενο στη μαγική φύση της περιοχής και τη δημιουργική φαντασία των τεσσάρων αδελφών που ονειρεύτηκαν και πραγματοποίησαν αυτόν τον ξεχωριστό, επίγειο παράδεισο!

Αντικρίζοντας κανείς το πάρκο και τις εγκαταστάσεις του, είναι αδύνατο να φανταστεί πως είναι αυτή η ίδια έκταση των 150-200 στρεμμάτων που κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 2003 τούτη που σήμερα ξαναγεννιέται κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της. Στη θέση του γκρίζου τοπίου ένα περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο -μοναδικό στο είδος του στην Κρήτη- περιμένει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν τα περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με τα δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που φιλοξενεί, απολαμβάνοντας τον περίπατό τους σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Μεγάλο μυστικό για να απολαύσετε στο maximum την επίσκεψή σας είναι να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του Βοτανικού πάρκου αργά και νωχελικά, κάνοντας στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία όπου προσφέρονται. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να εκτιμήσετε πραγματικά την ομορφιά που θα συναντήσετε.

Απ’ όποια πλευρά και αν δει κανείς την επίσκεψή του εδώ, είτε σαν γραφική πεζοπορία, είτε σαν μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα μονοπάτια της φύσης, το Βοτανικό Πάρκο αποτελεί την ιδανική, εναλλακτική πρόταση για μια ημερήσια απόδραση μακριά από τον θόρυβο της πόλης και τις κοσμικές παραλίες. Εδώ, το θεαματικό σκηνικό συνθέτουν σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο, δείγματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά αλλάζοντας την όψη του Βοτανικού Πάρκου και δίνοντας στους επισκέπτες το κίνητρο για να το απολαμβάνουν ξανά και ξανά!

Η… περιπέτεια στη φύση που διαρκεί μία με δύο ώρες, ακολουθεί μονοπάτια απίστευτου φυσικού κάλλους και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν στα διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα της μελετημένα φυτεμένης πλαγιάς. Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).

Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή. Επίσης, το παρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο που προσφέρεται για μικρές (έως 250 ατόμων περίπου) εκδηλώσεις.

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα προγραμματίσει κανείς την επίσκεψή του, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει λουλούδια, φυτά και δέντρα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους παράλληλα με τα διαφορετικά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας που προσελκύουν ανά σεζόν. Όποια εποχή του χρόνου, όμως κι αν βρεθεί κανείς στο Βοτανικό Πάρκο, σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από τα χρώματα, τα αρώματα και την ποικιλία των ειδών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η καλύτερη ώρα για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας είναι νωρίς το πρωί ώστε και να μην ζεσταθείτε υπερβολικά αλλά και να έχετε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας με ένα εξαιρετικό γεύμα στο εστιατόριο του συγκροτήματος. Η απόλυτα ντόπια, βιολογική και εποχιακή φιλοσοφία του θα σας μείνουν αξέχαστες!

Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης είναι ανοιχτό καθημερινά, από τέλος Μαρτίου έως και το τέλος Νοεμβρίου , από τις 09:00 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ.

Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ για τους ενήλικες.

Παιδιά απο 6 έως 12 ετών 4 ευρώ , ενώ είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 6 ετών.

 botanical-park