Σπύρος Σηφογιωργάκης – Ο μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικής (βίντεο)

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης γεννήθηκε στον Αγαλλιανό του Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης. Όταν τελείωσε το Δημοτικό βοηθούσε τον πατέρα του στα αγροκτήματα της οικογένειας, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες τον έστειλαν στο πλευρό του λυράρη Παν. Σταυριανάκη στη Δρύμισκο, ένα χωριό γειτονικό από το δικό του και λίγο αργότερα στο Σπήλι και μετέπειτα στην Αθήνα.

Ήταν μόλις δεκατριών ετών και χωρίς να έχει ποτέ διδαχθεί, κράτησε πάσο με ένα μαντολίνο στο Δρυμισκιανό, δίπλα στο λυράρη Γ. Σταυριανάκη σε έναν γάμο που γινόταν στο χωριό.
Την πρώτη του λύρα την απέκτησε το 1953 κι ενώ υπηρετούσε στο στρατό. Τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία το 1955 έπαιζε ήδη πολύ καλά την κρητική λύρα, καθώς είχε παρακολουθήσει τη δισκογραφία άλλων μεγάλων δασκάλων της κρητικής μουσικής, του Κώστα Μουντάκη και του Θανάση Σκορδαλού.

Στο σημείο αυτό ξεκίνησαν οι επιτυχίες του και γυρνούσε σε όλη την Κρήτη από χωριό σε χωριό τραγουδώντας και παίζοντας λύρα σε πανηγύρια, γάμους και βαφτίσεις.
Από το 1960 ο Σηφογιωργάκης κάνει λαμπρή καριέρα μαζί με το γνωστό πρωτομάστορα του κρητικού λαγούτου, το Γιάννη Μαρκογιαννάκη.
Η μεγάλη επιτυχία για τον Σπύρο Σηφογιωργάκη ήρθε το 1963 όταν έβγαλε τον πρώτο του μικρό δίσκο με τίτλο “Ο Φάρος” σε εκτέλεση, σύνθεση και τραγούδι δικό του.
Την ίδια χρονιά συνόδευσε τον Παγκρήτιο Σύλλογο βρακοφόρων στο Ελσίνκι της Φιλανδίας στο Φεστιβάλ Νέων, όπου πήρε το πρώτο βραβείο παραδοσιακής λαϊκής μουσικής και το χορευτικό συγκρότημα που τον συνόδευσε, το πρώτο βραβείο χορού.

Ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την ανατολική και δυτική Ευρώπη με μεγάλη απήχηση στους κρητικούς της διασποράς και όχι μόνο. Τότε έγραψε τη δεύτερη μεγάλη του επιτυχία το “Γράμμα και Ανεμώνα”.
Στο Παρίσι έπαιξε στην πρεμιέρα του «Ζορμπά», όπου γύρισε και το περίφημο αριστούργημα του «Παγκρήτιος».
Έπαιξε και σε δύο κινηματογραφικές ταινίες στη «Νεράιδα και το Παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το «Ευτυχώς χωρίς δουλεία» με το Γ. Γκιωνάκη.

Ο Σηφογιωργάκης ταξίδεψε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, αλλά και στην Αυστραλία και στον Καναδά.

Το 1967 παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Ασκοξυλάκη από τους Βώρρους Μεσσαράς Ηρακλείου και αποτέλεσαν ένα νέο καλλιτεχνικό ζευγάρι που έγραψε μια νέα εποχή στο χώρο του κρητικού πενταγράμμου με πρώτη τους επιτυχία το “Τώρα που βρήκα εσένα” και το αριστούργημα τους ο “Ερωτόκριτος”. Το ζευγάρι συνέχισε τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πάντοτε με μεγάλη επιτυχία.
Διατήρησε σχολή παραδοσιακής λύρας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου από το 1970, παραδίδοντας πολλά νέα παιδιά στο χώρο της κρητικής μουσικής και μελλοντικούς συνεχιστές της παράδοσης του τόπου.

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης αποχαιρέτησε τον αγαπημένο του τόπο ξημερώματα της Τρίτης 12 Μαρτίου του 2013, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται.

Προηγούμενο άρθροAmmoudi – An amazing beach complex near Rethymno
Επόμενο άρθροΗ υπέροχη Μονή Σαββαθιανών στη Ροδιά (βίντεο)