Ουρανία Μελαμπιανάκη: Η γυναίκα της ζωής του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη

Η Ουρανία Μελαμπιανάκη Ξυλούρη γεννήθηκε στο χωριό Βενεράτο Ηρακλείου, καταγόμενη από εύπορη οικογένεια. Σε ηλικία 16 χρονών άκουσε για πρώτη φορά το Νίκο Ξυλούρη στο χωριό της, που πήγε να παίξει λύρα σε ένα γλέντι για τις Απόκριες.

Ο νεανικός έρωτας δεν άργησε να έρθει. Τα χρόνια εκείνα οι νέοι στις κοπέλες που ερωτεύονταν έκαναν καντάδα με μαντινάδες, κάτι που έκανε και ο Νίκος Ξυλούρης για την  αγαπημένη του Ουρανία.
Πέρασαν δύο χρόνια για να μιλήσει στη γυναίκα που αγάπησε για τα αισθήματά του και όλο αυτό το χρονικό διάστημα της μιλούσε μόνο μέσα από τη μουσική του.

Κάποια στιγμή η Ουρανία Μελαμπιανάκη πήγε στο λιμάνι του Ηρακλείου για να υποδεχθεί κάποια φίλη της που ερχόταν από την Αθήνα, εκεί έτυχε να είναι και ο Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος της εκμυστηρεύθηκε τον έρωτά του για εκείνην. Το μόνο εμπόδιο ανάμεσά τους ήταν η κοινωνική τους διαφορά, καθώς η εύπορη οικογένεια της Ουρανίας δεν δεχόταν τον νεαρό και φτωχό τότε Νίκο.

Ερωτευμένη κι εκείνη όμως μαζί του, του πρότεινε να κλεφτούν, κάτι που έγινε, με την Ουρανία να γράφει ένα γράμμα στον πατέρα της για να γνωρίζει που βρίσκεται, ακολουθώντας τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε, τον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη.
Στις 22 Μαϊου του 1958 παντρεύτηκαν στην Κρήτη, σπάζοντας τα κατεστημένα της εποχής εκείνης, τα οποία, ήταν πολύ δύσκολα. Ο πατέρας της Ουρανίας παρόλο που διαφωνούσε με αυτό τον γάμο, όταν του το ζήτησε η κόρη του, ανήλικη όντας, μόλις 16 ετών, εκείνος δεν της το αρνήθηκε.
Το 1960 ήρθε στη ζωή το πρώτο τους παιδί ο Γιώργος και το 1966 το δεύτερο παιδί τους η Ρηνιώ. Λίγα χρόνια αργότερα αποκαταστάθηκαν και οι σχέσεις της Ουρανίας με το πατρικό της σπίτι.


Η συνέχεια της ζωής τους παρά τις δυσκολίες ήταν όμορφη και ο Νίκος Ξυλούρης δεν άργησε να λάμψει στα πέρατα της γης, έχοντας πάντα στήριγμά του σε όλα την μοναδική γυναίκα που αγάπησε, την Ουρανία Μελαμπιανάκη-Ξυλούρη.