Αλέξανδρος Παπαδάκης: Από τον Άδραχτο σ’ όλο τον κόσμο (βίντεο)

Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης στην Αθήνα με καταγωγή από τον Άρδαχτο Αγίου Βασιλείου και την αγάπη για τη μουσική την πήρε από τους γονείς του Βαγγέλη και Ελευθερία Παπαδάκη.
Λύρα έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά όταν ήταν στην ηλικία των 9 ετών, έχοντας δάσκαλο τον αδερφό του πατέρα του Μαθιό Παπαδάκη. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά σε διάφορους δασκάλους όπως ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης, ο Γιάννης Κακουδάκης,, ο Γιάννης Δημητρακάκης. Στο Ελληνικό Ωδείο υπήρξε μαθητής του του Ζαχάρη Σπυριδάκη καθώς και του Παντελή Τζανακάκη.
Ιδιαίτερη όμως επιρροή στο μουσική του εξέλιξη άσκησαν ο Μελαμπιανός λυράρης Μανώλης Μαργαρίτης και ο καταξιωμένος λαουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης από την Κίσσαμο.

Είναι πτυχιούχος του Ελληνικού Ωδείου στην κρητική λύρα και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Κατά καιρούς έχει διδάξει σε μουσικά γυμνάσια του Λεκανοπεδίου Αττικής και στην Κρήτη ,καθώς και σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχοντας διασκεδάσει Κρήτες και μη ανά την Ελλάδα, αλλά και μέλη της ομογένειας ανά τον κόσμο (Αμερική Καναδά,Αυστραλία..). Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Δόμνα Σαμίου και το Λύκειο των Ελληνίδων, στο Μέγαρο Μουσικής με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων στο θέατρο της Δώρας Στράτου.

Δισκογραφικά έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικό cd-rom του Μεγάρου Μουσικής για τα λαϊκά μουσικά όργανα υπό την εποπτεία του Λάμπρου Λιάβα, σε έκδοση του αρχείου Ελληνικής μουσικής του Γιώργου Κωστάντζου «ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» υπό την εποπτεία του Γιάννη Τσουχλαράκη, στην «Ωδή για την Μάχη της Κρήτης του Μπάμπη Πραματευτάκη, στον Ερωτόκριτο του Γιάννη Μαρκόπουλου,σε ψηφιακό δίσκο ο οποίος εκδόθηκε από το περιοδικό «Κρητόπολις», σε εκπαιδευτικό βιβλίο για την εκμάθηση λύρας του Μάνου Μουντάκη, στο δίσκο « Ο έρωτας ταξίδεψε» του Νεκτάριου Χατζηδάκη, σε ψηφιακό δείγμα της Μαρίας Λούκα ,στο δίσκο «Σεκλέτια» του Γιώργη Μανωλιούδη, στο δίσκο «Δοξάρια και σκαρόφτερα» του Αλέξανδρου Αγγελάκη, στο δίσκο «Μια αστραπή είναι η ζωή» του Γιώργη Ξυλούρη (Καντρή) και στον δίσκο «Στην υγειά σας Έλληνες» του Κώστα Mήτση. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει δυο προσωπικές δουλείες του «Κανάρι μου» και στο «Καραβιού την πλώρη».

Με πληροφορίες από την προσωπική σελίδα του καλλιτέχνη