Φωτογήρανση: Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας μετά το καλοκαίρι

Οι μήνες των διακοπών και της ξεγνοιασιάς τελείωσαν -τουλάχιστον για τους περισσότερους από μας- και παρότι νιώθουμε αναζωογονημένοι και όμορφοι εξαιτίας του μαυρισμένου δέρματός μας, η αλήθεια είναι άλλη. Κρύβεται χαμηλότερα από την επιδερμίδα, αφού η διείσδυση των ακτίνων του ήλιου κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος έχει ήδη προκαλέσει βλάβες που θα γίνουν άμεσα ορατές σε σύντομο χρονικό διάστημα, «τσαλακώνοντας» την καλή του εμφάνιση. Είναι απλώς θέμα χρόνου…

«Η έκθεση στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση. Πρόκειται για τον κυριότερο εξωγενή μηχανισμό γήρανσης του δέρματος που μπορεί να ευθύνεται για το 90% των δερματικών προβλημάτων που οφείλονται στην ηλικία, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η σοβαρότητά της συσχετίζεται άμεσα με τη γήρανση και οι βλάβες της είναι σωρευτικές με την πάροδο των ετών.

Και δεν χρειάζεται η πολύωρη και παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο για να προκληθεί. Ακόμα και η περιστασιακή, σύντομη έκθεση στον ήλιο για τη διεξαγωγή διαφόρων εργασιών που άπτονται της καθημερινότητας προστίθεται στην ημερήσια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επιβαρύνοντας το δέρμα», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.    

Είναι γνωστό ότι η επανειλημμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία καταστρέφει τους υποστηρικτικούς συνδετικούς ιστούς του δέρματος – το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οπότε το δέρμα χάνει την ικανότητά του να αυτοϊάται, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμφάνιση  βαθιών ρυτίδων, χαλάρωσης και υπερμελάγχρωσης.

Συνέπεια αυτών είναι η επιδείνωση της εμφάνισης, αφού ακόμα και το προστατευμένο με αντηλιακά και κρέμες δέρμα τείνει να «δείχνει την ηλικία του» ή ακόμα πιο γερασμένο. Ιδιαίτερα τα ανοιχτόχρωμα άτομα είναι πιο επιρρεπή στη φωτογήρανση, λόγω της έλλειψης της προστατευτικής μελανίνης.

Όμως, εάν η καλοκαιρινή διασκέδαση στις παραλίες αποδειχθεί σκληρή για το δέρμα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες του, να το αναζωογονήσουν και να επαναφέρουν τη χαμένη λάμψη και νεανικότητά του. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, εφαρμόζεται εκείνη που θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες, τις ρυτίδες ή οποιαδήποτε άλλα προβλήματα έχουν προκληθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα fractional lasers είναι η ιδανική μέθοδος για την ανάδυση νέου, ομοιόχρωμου δέρματος και την απομάκρυνση κηλίδων, πανάδων και υπερμελαγχρώσεων. Τα λέιζερ για τις δυσχρωμίες χρησιμοποιούνται επιτυχώς για περισσότερες από 2 δεκαετίες. Τα σύγχρονα fractional lasers επιτυγχάνουν την ανανέωση των κυττάρων, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τον υγιή ιστό, καθώς χρησιμοποιούν θερμική ενέργεια με απόλυτα ελεγχόμενο και στοχευμένο τρόπο. Έτσι, διεγείρουν την ενδοκυτταρική ανανέωση και την ενισχυμένη παραγωγή κολλαγόνου, που οδηγεί σε ανάδυση νέου δέρματος (Laser Skin Resurfacing).

Τις επόμενες ημέρες μετά από μια συνεδρία fractional laser, το δέρμα ξεφλουδίζει και τα παλιά φθαρμένα δερματικά κύτταρα αντικαθίστανται από νέα υγιή, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι υπερμελαγχρώσεις, αλλά και να βελτιώνεται σημαντικά ο τόνος, η υφή και η ελαστικότητα του δέρματος.

Άλλη μία εξαιρετική θεραπεία για να επανέλθει το δέρμα του προσώπου μετά την καλοκαιρινή έκθεση στον ήλιο είναι η αφαίρεση της κατεστραμμένης εξωτερικής στοιβάδας του με τα σύγχρονα peelings και ιδιαίτερα με τα nanopeelings.

«Για να αμυνθεί το δέρμα στην επίθεση που δέχθηκε από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο, τον αέρα, την άμμο και τις υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησε ένα παχύτερο στρώμα από νεκρά κύτταρα, το οποίο το κατέστησε ξηρό, θαμπό και άτονο.

Τα peelings μπορούν να αφαιρέσουν αυτό το κατεστραμμένο εξωτερικό στρώμα και να χαρίσουν πιο λεία υφή στο δέρμα, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως τις κηλίδες ή φακίδες που διαταράσσουν τον ομοιόμορφο χρωματισμό του, τις ατέλειες και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που έχουν προκληθεί από τον ήλιο», σημειώνει ο κ. Βελημβασάκης.

Τα επαγγελματικά peelings είναι πιο δραστικά από εκείνα που γίνονται στο σπίτι και προσφέρουν φρεσκάδα και λάμψη, διεγείροντας τη ροή του αίματος και προετοιμάζοντας το δέρμα να δεχτεί θεραπείες που το ενυδατώνουν και το αναγεννούν.

Τα σύγχρονα nanopeelings απελευθερώνουν τα δραστικά συστατικά τους σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, απομακρύνοντας την εξωτερική στοιβάδα και αναδύοντας τη νέα, φρέσκια, ζωντανή και λαμπερή επιδερμίδα μετά από 2 εβδομάδες. Περιέχουν ευεργετικές ουσίες, που προσφέρουν βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση, καταπολέμηση δυσχρωμιών, αλλά και αντιμετωπίζουν την ακμή και τις ουλές. Σε μόλις 20 λεπτά αναζωογονούν το δέρμα, χωρίς τις παρενέργειες που επέφεραν τα παραδοσιακά πίλινγκ.

Για τη μείωση της τοπικής υπερμελάγχρωσης ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι και η φωτοθεραπεία. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο οι επιπτώσεις του ήλιου να θεραπεύονται με φως, αλλά η φωτοθεραπεία μπορεί να ανανεώσει τα κύτταρα 200% ταχύτερα, να διεγείρει τους ινοβλάστες, να τονώσει το δέρμα, να ενισχύσει την ενυδάτωση και ελαστικότητά του και να προκαλέσει τη σύσφιξή του.

Υπεύθυνη για τη φωτογήρανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ-UVB-UVC που κυμαίνεται μεταξύ 190-400nm. Η ελεγχόμενη, όμως, έκθεση στο ορατό και υπέρυθρο τμήμα του φωτεινού φάσματος (400-760nm) θεραπεύει και αναζωογονεί το δέρμα.

«Εξαιρετική επιλογή για την ανάπλαση του δέρματος είναι και το IPL (Intense Pulsed Light – Έντονο Παλμικό Φως), το οποίο εκπέμπει σύντομους παλμούς από φωτεινή ενέργεια ευρέως φάσματος προκειμένου να αποδομηθούν τα φθαρμένα κύτταρα και να διεγερθεί η παραγωγή κολλαγόνου. Η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από τη μελανίνη και διαλύει τα μελανοκύτταρα που ευθύνονται για τις σκουρόχρωμες κηλίδες και τις δυσχρωμίες του δέρματος. Η φωτεινή ενέργεια διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και χωρίς να προκαλεί καμία ενόχληση διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας σφριγηλή και υγιή όψη στο πρόσωπο», εξηγεί ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.

«Αυτό που θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνουμε έξω το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο να παρατηρήσουμε στο δέρμα μας κάποια σκούρα σημεία, γύρω από το στόμα, το μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι, αλλά και ήπιες ή βαθύτερες ρυτίδες ή άλλα σημάδια γήρανσης. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε την ιατρική τεχνολογία που έχει καταστήσει τις βλάβες αυτές αναστρέψιμες. Μια επίσκεψη σε εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και να επανακτήσουμε τη χαμένη νεανική μας όψη», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

Προηγούμενο άρθροΛεπτομερής φωτογραφία 174MB της Σελήνης από δύο αστροφωτογράφους
Επόμενο άρθροAEGEAN και Emirates ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους για πτήσεις κοινού κωδικού