Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων: Εκεί που η παράδοση συναντά την Ιστορία

Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα Χανιά και είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης. Είναι κτισμένη κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, στη θέση Τζομπόμυλος του ακρωτηρίου Μελέχα και στους πρόποδες των βουνών του Σταυρού.

Χτίστηκε από τους Ενετούς άρχοντες Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο κατά τον 17ο αιώνα. Ο Ιερεμίας που ήταν γνωστός λόγιος της εποχής σπουδαία μόρφωση και φορέας της Ελληνικής και Ιταλικής παιδείας, πολύ καλός φίλος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά σχεδίασε και έκτισε το μοναστηριακό συγκρότημα της μονής, αξιοποιώντας τα βιβλία του αρχιτέκτονα Sebastiano Serlio από τη Βερόνα της Ιταλίας, ώστε να προσαρμόσει την κλίση του εδάφους και να δημιουργήσει ένα τεχνητό επίπεδο, κάτω από το οποίο στεγάστηκαν τα εργαστήρια οίνου και λαδιού και η μεγάλη δεξαμενή νερού. Η κυρίως μονή με το μεγάλο τρίκογχο ναό στο κέντρο με τρούλους, νάρθηκα και παρεκκλήσια και τις πτέρυγες των κτισμάτων περιμετρικά, αναπτύχθηκε πλέον με μεγάλη άνεση χώρου πάνω στο τεχνητό επίπεδο. Στα πρότυπα του Serlio οφείλονται ακόμη τα σχέδια της κεντρικής πύλης και άλλων στοιχείων, όπως το παρεκκλήσι του Σωτήρος στο κοιμητήριο.

Μετά το θάνατό του το 1636, ο αδερφός του Λαυρέντιος συνέχισε το έργο της ανοικοδόμησης του μοναστικού συγκροτήματος, το οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί κατά την κατάληψη της Δυτικής Κρήτης από τους Τούρκους το 1645. Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή συνέχισε την ακμή της, παρά τις πολλές ιστορικές περιπέτειες που αντιμετώπισε, κυρίως με την πυρπόλησή της από τους Οθωμανούς το 1821. Το συγκρότημα απέκτησε τη σημερινή του μορφή κατά τον 19ο αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των τρούλων του καθολικού, του ηγουμενείου στη νότια πτέρυγα και Ιερατικής Σχολής στην ανατολική πτέρυγα.

Στο μοναστήρι έχει διαμορφωθεί ένα μικρό μουσείο με διάφορες εικόνες, άμφια, χειρόγραφα και σκεύη. Από αυτά ξεχωρίζει χειρόγραφο ειλητό (ύφασμα που καλύπτει την αγία τράπεζα με την εικόνα του Πανάγιου Τάφου) του 12ου αιώνα, εικόνες του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (16ος αιώνας) και πολλά άλλα.
Σήμερα, η μονή Τζαγκαρόλων εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ζωή της Κρήτης. Η διαχείριση της γίνεται άμεσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο επισκέπτης, εκτός από την μοναδική ομορφιά και ιστορία της Μονής, έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει το εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, ξύδι και σαπούνι από ελαιόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Φλόγες Ανατολής – 100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες»
Επόμενο άρθροΜπροστά σε νέες προκλήσεις ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών