Βασιλικά Ανώγεια Ηρακλείου

Τα Βασιλικά Ανώγεια, χωριό της επαρχίας Καινούργιου στο νομό Ηρακλείου υπάγεται σήμερα στο δήμο Γόρτυνας, και η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι περίπου 57 χιλιόμετρα.
Οι κάτοικοι των δύο χωριών ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια, όπως επίσης με την καλλιέργεια σιτηρών και πρώιμων κηπευτικών αλλά και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδας και λειτουργούν περιφερειακό ιατρείο και Δημοτικό σχολείο. Στις 11 Ιουλίου του 1998 εγκαινιάστηκε μεγάλο αρδευτικό έργο.

Το τοπωνύμιο Ανώγεια απαντάται και σε άλλους νομούς στην Κρήτη. Το Βασιλικά δεν είναι εξακριβωμένο από πού προήλθε. Τα Ανώγεια αναφέρονται στο έγγραφο διανομής των φέουδων του 1182: “Έχοντες οι άρχοντες Φωκάδες εις τα μέρη του Χανδάκου και Ρεθύμνης τα σταυρωτά βουνά με τα βασιλικά και τοξικά ανώγια. Ωστόσο στην απογραφή του Καστροφύλακα (Κ 103) αναφέρεται ως Anogia Catto με 331 κατοίκους και Anogia Apanno με 50 κατοίκους και στους καταλόγους των Μπαρότση αναφέρεται και Μπασιλικάτα, όπως και σε μεταγενέστερη απογραφή των Τούρκων του 1671.

Στις απογραφές αυτές παραλείπεται το προσωνύμιο Βασιλικά. Με βάση τις πληροφορίες του Καστροφύλακα υπήρχε και το Απάνω Χωριό, σε απόσταση 200μ. όπου βρίσκεται σήμερα το κοιμητήριο του χωριού. Το χωριό αυτό καταστράφηκε και δεν είναι γνωστό πότε έγινε αυτό.
Στο χωριό υπάρχουν πολύ όμορφα παλιά πετρόκτιστα σπίτια που αντιστέκονται στο χρόνο, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Προηγούμενο άρθροΗ Κρήτη από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Γερμανία
Επόμενο άρθροΕπέμβαση καρπιαίου σωλήνα: Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά;