Συνάντηση στη Λότζια με Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Σημαντικά θέματα που αφορούν κυρίως ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης έθεσαν στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης  και Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Νίκο Χιωτάκη, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς και η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη, στη συνάντηση που είχαν μαζί του το πρωί της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου 2022.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια και συμμετείχε επίσης ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ηρακλείου Νικήτας Μαυράκης.

Στη συζήτηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, εκ μέρους των Αντιδημάρχων τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από καίρια ζητήματα όπως:

– Η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης καθώς και η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου.

– Οι πολιτικές του Δήμου Ηρακλείου όσον αφορά στα βιοαπόβλητα και στην ανάπτυξη των καφέ κάδων, για την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

– Η χρησιμότητα της νέας μονάδας παραγωγής βιοπλαστικού, η οποία αρχικά χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος A2UFoodκαι θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για εξακολουθήσει να λειτουργεί.

– Επιπλέον, ζητήθηκε να βρεθεί ο τρόπος ώστε τα χρήματα από το Τέλος Ταφής, τα οποία καλούνται να πληρώσουν από φέτος οι Δήμοι, να γυρίσουν στους δημότες μέσω έργων ή δράσεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με την ίδια λογική, ζητήθηκε επίσης από τον κ. Χιωτάκη, να στηριχθούν από την κυβέρνηση οι Δήμοι για μπορέσουν να απορροφήσουν, σε κάποιο βαθμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην διαχείριση  των απορριμμάτων, ώστε αυτή να μην μετακυλύεται μέσω των ανταποδοτικών στους δημότες.

Τέλος, ο κ. Βαρδαβάς και η Καναβάκη έθεσαν στον κ. Χιωτάκη, ως Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θέματα όπως η καταστατική θέση των αιρετών αλλά και η μη απόδοση των παρακρατηθέντων χρημάτων στους Δήμους.

Προηγούμενο άρθροΜε υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης εντάσσονται στο ΠΕΠ Κρήτης έξι μελέτες για σχολεία
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ηρακλείου