Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου Αράδενας-Χτισμένος στο χείλος του φαραγγιού

Στο χείλος του φαραγγιού της Αράδενας στα Σφακιά είναι χτισμένος ο ομώνυμος εγκαταλελειμμένος οικισμός, όπου βρίσκεται ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ ή Αστράτηγου – όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι των Σφακίων.

Κτίστηκε κατά τις αρχές του 14ου αιώνα στη θέση του μεσαίου κλίτους της μίας από τις δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές που υπάρχουν στην έδρα της Επισκοπής ”Φοινίκης ήτοι Αραδένης”. Διαφέρει από στους υπόλοιπους σταυροειδείς με τρούλο ναούς της Κρήτης, καθώς ακολουθεί εκφυλισμένες τάσεις της Ελλαδικής Σχολής ως προς την αρχιτεκτονική του.

Το εικονογραφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει όρθιους αγίους χαμηλά και σκηνές από τον ευαγγελικό κύκλο, το συναξάριο των Αρχαγγέλων, το βίο του Αγίου Νικολάου και τη Δευτέρα παρουσία. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος χρονολογείται τις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα και μπορεί να αποδοθεί με μεγάλη πιθανότητα στο γνωστό ζωγράφο Μιχαήλ Βενέρη.

φωτογραφίες:  orthodoxcrete.com 

Προηγούμενο άρθροΣτο πλευρό των αστέγων της Αθήνας και του Πειραιά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Ιστορικής Μονής του Αγ. Γεωργίου στον Επανωσήφη