Ψηλορείτης – Το ιδανικό βουνό της Κρήτης για σκι

Για το χειμερινό σκι στην Κρήτη, το ιδανικό μέρος για μονοήμερες βόλτες, αποτελεί ο ορεινός όγκος του όρους Ψηλορείτη που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου με ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2.456μ.) και με εύκολη πρόσβαση.

Στη νότια πλευρά, σε υψόμετρο περίπου 1510μ βρίσκεται το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου, στη θέση «Τουμπωτός Πρίνος» απ’όπου και διέρχεται το μονοπάτι Ε4 προς την κορυφή. Η προσέγγιση γίνεται με χωματόδρομο από το χωριό Κουρούτες(530μ).

Στην βόρεια πλευρά και περίπου στο ίδιο υψόμετρο βρίσκεται το καταφύγιο το οποίο ανήκει στα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στη θέση «Λάκος του Μυγερού» (1570μ), από τον οποίο ξεκινά η «Στράτα του Ψηλορείτη». Η προσέγγιση γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο από τα Λιβάδια.

Τα πιο δημοφιλή σημεία εκκίνησης για διαδρομές με ορειβατικά σκι είναι τα καταφύγια Μυγερού και Τουμποτού Πρίνου, επειδή προσφέρουν εύκολη σχετικά πρόσβαση στις μεγάλες σε πλαγιές της κορυφής. Λόγω της κάλυψης του χιονιού, κανένας από τους δυο δρόμους δεν διανοίγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, για την πρόσβαση στα καταφύγια να χρειαστεί να διανύσετε μέχρι και 10 χιλιόμετρα

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή, η βόρεια πλαγιά ενδέχεται να είναι παγωμένη, και η κατάβαση να καταστεί αδύνατη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει πάντοτε.

Λόγω της θέσης του νησιού, αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν το χιόνι παγώνει εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργεί επιφανειακή κρούστα και πάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κραμπόν πεζοπορίας να είναι απαραίτητα στο σακίδιο του αναβάτη.

Η καλύτερη εποχή είναι την άνοιξη επειδή το χιόνι γίνεται μαλακότερο και η κατάβαση πολύ πιο εύκολη στο σημείο. Ο εξοπλισμός και η απαραίτητη προετοιμασία αποτελούν βασικούς παράγοντες για την κατάβασή σας και την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου (τηλέφωνο +030 2810 227 609), καθώς τα μέλη του είναι οι πλέον έμπειροι για να σας καθοδηγήσουν πότε μπορείτε να απολαύσετε το σκι στις κορυφές του Ψηλορείτη, χωρίς να κινδυνεύσετε, αλλά αντίθετα να απολαύσετε από ψηλά ένα μαγευτικό τοπίο.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Επόμενο άρθρο#xmasChania: «Φως» στο νέο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Χανίων στο Ενετικό Λιμάνι