Αλυκές Ελούντας: Ένα πανέμορφο τοπίο με αναμνήσεις…

Στο σημείο που πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Ολούς, κι αυτό είναι στο δρόμο που οδηγεί από την Ελούντα στη χερσόνησο της Κολοκύθας, θα συναντήσετε τις ενετικές αλυκές, οι ποίες λειτούργησαν μέχρι το 1972.

Δεκάδες δεξαμενές μέσα στη ρηχή θάλασσα, χωρισμένες με τοίχους, όπου εγκλωβιζόταν το νερό από τη λιμνοθάλασσα της Ελούντας κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο, ήταν το μέρος όπου στη συνέχεια το νερό εξατμιζόταν όλο το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ξεκινούσε η συγκομιδή του αλατιού, που αποθήκευαν σε μεγάλες αποθήκες, τις οποίες θα συναντήσει ο επισκέπτης ακόμα και σήμερα γύρω από τη λίμνη.
Οι αλυκές αυτές, κατασκευάστηκαν τον 15ο αιώνα από τους Ενετούς, με σκοπό την παρασκευή αλατιού το οποίο έκαναν εξαγωγή στην Ευρώπη, αποφέροντάς τους έτσι μεγάλο οικονομικό κέρδος.

Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κύπρο το 1570, όπου οι Ενετοί εκμεταλλευόταν κι άλλες αλυκές, οι αλυκές της Ελούντας αναβαθμίστηκαν και κτίστηκαν μεγαλύτερες δεξαμενές για να καλύψουν τη χαμένη ποσότητα. Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς το 1669, οι αλυκές κάλυψαν τις ανάγκες των Τούρκων. Στη συνέχεια, έπειτα από την απελευθέρωση της Κρήτης, το αλάτι της Ελούντας υπάγόταν ελληνικό κρατικό μονοπώλιο και οι αλυκές λειτούργησαν ως το 1972.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σκηνικό είναι πανέμορφο και σίγουρα, είναι από τα μέρη εκείνα της Κρήτης που αξίζει να επισκεφθείτε.

φωτογραφία: oikoskopio.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο λιμάνι του Ηρακλείου για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Getaway
Επόμενο άρθροΜε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Hμέρα των Ενόπλων Δυνάμεων