Η υπέροχη Μονή Σαββαθιανών στη Ροδιά (βίντεο)

Η Μονή Σαββαθιανών στη Ροδιά, είναι ένα από τα πολλά μοναστήρια που λειτουργούσαν το 17ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατούμενης Κρήτης.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο σε μια υπέροχη τοποθεσία στο χωριό Ροδιά σε υψόμετρο περίπου 440 μέτρων.

Σήμερα η Μονή είναι κοινοβιακή με περίπου εικοσιπέντε μοναχές οι οποίες  κατασκευάζουν μοναδικής ομορφιάς ιερατικά άμφια στους κρητικούς αργαλειούς και άλλα κρητικά κεντήματα.

Από την είσοδο της μονής ξεκινάει ένα όμορφο μονοπάτι, γεμάτο βλάστηση, που οδηγεί στο μοναστήρι. Σε απόσταση 200μ, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου, που πιθανόν λειτουργούσε ως ξεχωριστό μοναστήρι. Ο ναός έχει κι ένα δεύτερο νεότερο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα. Η πρόσβαση γίνεται από ένα εκπληκτικό μονοπάτι με μια πετρόκτιστη γέφυρα. Ο κεντρικός ναός των Σαββαθιανών είναι σχετικά νέος και είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και στους Σαράντα Μάρτυρες. Το μοναστήρι έχει ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να χάσει την καλαισθησία του. Στο χώρο της Μονής υπάρχουν επίσης το κοιμητήριο, το οστεοφυλάκιο, ένας παλαιός μύλος, η τραπεζαρία των ξένων, το παλιό αρχονταρίκι, τα κελιά των μοναχών και το παλαιό υδραγωγείο.

Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ξεκινάει μέσα από το χωριό της Ροδιάς.

Το βίντεο είναι από τον Ελληνικό Ήλιο