Αξός: Mε θέα προς την πεδιάδα ανάμεσα στο Ψηλορείτη και τα Ταλαία όρη

Η Αξός, άλλο ένα πανέμορφο χωριό της Κρήτης, είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη, σε αμφιθεατρική θέση, με θέα προς τη πεδιάδα ανάμεσα στο Ψηλορείτη και τα Ταλαία όρη. Απέχει 46 χιλιόμετρα Α.-ΝΑ. από το Ρέθυμνο και 48 χιλιόμετρα Δ. από το Ηράκλειο.

Στην αρχαιότητα κοντά στην Αξό βρισκόταν η αρχαία δωρική πόλη Όαξος μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας Κρήτης, η οποία συνέχισε να ευημερεί κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν ήταν έδρα επισκοπής. Η πόλη άκμαζε από την υστερομινωϊκή και γεωμετρική εποχή. Από τους αρχαίους χρόνους σώζονται η Ακρόπολη, τμήμα της οποίας είναι ορατό στη κορυφή του λόφου, ο ναός της Αφροδίτης, θολωτοί τάφοι και τμήματα των αρχαίων τειχών. Από τα βυζαντινά χρόνια από τις συνολικά 46 εκκλησίες σώζονται σήμερα οι εννέα, άλλες με τοιχογραφίες και άλλες με ψηφιδωτά.

Η περιοχή από το 1965 έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος και το όνομά της το πήρε από τον Όαξο, εγγονό του Μίνωα. Σύμφωνα με την παράδοση καταστράφηκε από τους Ενετούς και οι κάτοικοί της μετακινήθηκαν λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερο και ίδρυσαν τα Ανώγεια. Αναφέρεται σε ενετικό έγγραφο του 1391 ως Axio, ενώ ο Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 την αναφέρει ως Axo. Στην απογραφή του Καστροφύλακα του 1583 (Κ174) αναφέρεται ως Axò με 566 κατοίκους. Το 1881 είχε 312 κατοίκους, όλοι χριστιανοί, και το 1900 αναφέρεται ότι είχε 332 κατοίκους.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του 15ου αιώνα. Στο χωριό υπάρχουν πάνω από 10 πήγες, με πιο γνωστή αυτή στο κέντρο του, από την οποία αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Ετέαρχος του 7ου αιώνα π.Χ. έπινε νερό για καλή χώνεψη.
Σήμερα, η Αξός αποτελεί προορισμό για αγροτουρισμό και για όσους επισκέπτονται την αρχαία Όαξο.

Στην Αξό, θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, που μπορείτε να καθίσετε για έναν απολαυστικό καφέ, παντοπωλεία και ταβέρνες που λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι του χωιού είναι ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι.

Ο ναός της Αγίας Ειρήνης στην Αξό

Φωτογραφίες: wikipedia

Προηγούμενο άρθροΑπό τον Σεπτέμβριο ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»
Επόμενο άρθροTwitter : Πρόστιμο 5,5 εκατ. ρούβλια από Ρωσικό δικαστήριο