Η ΕΚΙΜ για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Διήμερη Επιστημονική Συνάντηση «Γεγονότα και διαχείριση της μνήμης: Κρήτη 1941/2021»

Το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2021, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση με θέμα Γεγονότα και διαχείριση της μνήμης: Κρήτη 1941/2021στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί η τελευταία εκδοθείσα Μαρτυρίατης ΕΚΙΜ, υπό τον τίτλο LenFrazer, Μια δύσκολη απόδραση. Ομιλητές θα είναι ο κ. Γιάννης Σκαλιδάκης, διδάσκων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ο πρώτος χρόνος της Κατοχής στην Κρήτη μέσα από τη μαρτυρία του Len Frazer» και ο επιμελητής της έκδοσης δρ. Ian Frazer με θέμα «Ο Len Frazer, η SOE και η δυτική Κρήτη». Θα μιλήσουν επίσης οι κ.κ. Κωστής Χρηστάκης, επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό, Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Βασίλης Μανουσάκης, πολιτικός επιστήμονας -ιστορικός. Φωτογραφικό υλικό θα παρουσιάσουν οι ερευνητές κ.κ. Δημήτρης Σκαρτσιλάκης και Νίκος Βαλασιάδης.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η κυρίαΚλαίρη Μιτσοτάκη, αντιπρόεδρος της ΕΚΙΜ και υπεύθυνη της εκδοτικής Σειράς Μαρτυρίεςκαι θα συντονίσει κ. Κωστής Μαμαλάκης, Σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας.Το πρόγραμμα κάθε ημέρας θα κλείσουνδύο προβολές: -στις 17/6, το ντοκιμαντέρ του Michael Havas, Οι γιοι του Τουμάτα Ουένγκα.

Το προσκύνημα του 28ου Τάγματος των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας(1977), θέλοντας η ΕΚΙΜ να αποτίσει φόρο τιμής στους Μαορί του Νεοζηλανδικού στρατού που πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για την υπεράσπιση του νησιού, και-στις 18/6, η προβολή της ομιλίας Άγνωστες πτυχές της Μάχης της Κρήτηςτου αντιπλοιάρχου Π.Ν Ιωάννη Πρεκατσουνάκη, παραγωγή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, 2020.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom(https://zoom.us/j/93905092322) με ώρα έναρξης19.00 ́ και η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.