Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού-Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη, που στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και οίκημα  (δωρεές της οικογένειας Παρλαμά), ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και βρίσκεται στο χωριό Πισκοπιανό, κοντά στη Χερσόνησο και σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο.

Οι Συλλογές του Μουσείου είναι θεματικά διαρθρωμένες  (πατητήρι,  ρακοκάζανο, φούρνος, αγροτικά εργαλεία, κρητικό σπίτι, σιδεράδικο, βαρελάδικο, μαραγκούδικο, ελαιοτριβείο, υφαντά και εργαλεία υφαντικής), με άξονα την ύπαιθρο της Κρήτης και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. Το 2011, μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση (Π.Ε.Π. Κρήτης), το Μουσείο απέκτησε  πτέρυγες υφαντικής με υφαντά από τις Συλλογές της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και ψηφιακά μέσα προσφέρουν στον επισκέπτη επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση των εκθεμάτων. Το μουσείο είναι προσβάσιμο  στα Α.Μ.Ε.Α., διαθέτει μικρό πωλητήριο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και  χώρους ανάπαυσης.

Τηλέφωνο: 28970 23303

Ώρες λειτουργίας: Ιούνιος – Οκτώβριος: Δευτέρα, Τετάρτη – Σάββατο 10.00 – 18.00 Κυριακές, Τρίτες & Αργίες: Κλειστό