Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Το θέμα για το 2021 είναι: «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ.» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030)».

Τα “αφεντικά” του νερού

Το αποκαλούν «μπλε χρυσό». Μέχρι το 2050, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θα ζει σε μια χώρα που στερείται αποθεμάτων νερού. Έτσι, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάδυση μιας νέας αγοράς. Η Goldman Sachs, η HSBC, η UBS, η Allianz, η Deutsche Bank, η BNP, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και εταιρίες επένδυσης διαθεσίμων, όλοι σπεύδουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε οτιδήποτε σχετίζεται με το νερό. Ένα πραγματικό μονοπώλιο ύδατος έχει μόλις αρχίσει να δημιουργείται, από την Καλιφόρνια μέχρι την Αυστραλία και από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο.Νέες σχέσεις ισχύος δημιουργούνται, και η πρόσβαση στο νερό απειλείται. Είναι μια μάχη που λαμβάνει χώρα σε πολλά μέτωπα: ιδεολογικά, πολιτικά, περιβαλλοντολογικά, και φυσικά, οικονομικά ενώ η μοίρα δισεκατομμυρίων κατοίκων ανά τον κόσμο εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτής της μάχης.