Διαβαλκανικό: Πρωτοποριακή διαδερμική επέμβαση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Πρωτοποριακή διαδερμική επέμβαση σε δυο ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ύστερα από πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία, στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης ALIVE. Ως Κέντρο Αναφοράς για την επέμβαση αυτή στη χώρα μας επιλέχθηκαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η Β’ Καρδιολογική Κλινική του.

Η επέμβαση προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με νέκρωση του πρόσθιου τμήματος της καρδιάς και μάλιστα δωρεάν, καθώς το κόστος καλύπτει η μελέτη, επισημαίνει ομάδα γιατρών που Διαβαλκανικού.

Κατά την επέμβαση αυτή, εμφυτεύεται η συσκευή REVIVENT TC για τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, απομονώνοντας την ουλή από το προηγούμενο έμφραγμα, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Οι πρώτες επεμβάσεις έγιναν από τον διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, επεμβατικό καρδιολόγο Βλάση Νινιό, υπό την υπερηχογραφική καθοδήγηση του επεμβατικού καρδιολόγου Ηλία Νινιού και την καρδιοχειρουργική υποστήριξη του διευθυντή Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Αθηνών, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Απόστολο Ρουμπελάκη. Έχουν ήδη προγραμματιστεί να διενεργηθούν από την ίδια ομάδα, άλλες πέντε επεμβάσεις.

«Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στην διεθνή αυτή πολυκεντρική μελέτη που έχει πολλά να προσφέρει στους ασθενείς με πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου», αναφέρει ο διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Βλάσης Νινιός και διευκρινίζει: «Δεν πρόκειται για πειραματική μελέτη. Η συσκευή έχει λάβει έγκριση από την Ε.Ε. και διενεργείται ήδη κατά τα τελευταία χρόνια. Λόγω του κόστους της, είναι ευτύχημα που εμείς έχουμε δωρεάν πρόσβαση, χάριν της μελέτης, για τους Έλληνες ασθενείς. Προσφέρει σχεδόν αναίμακτη θεραπεία και πάρα πολύ γρήγορη ανάρρωση, έναντι των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Με διαδερμικό τρόπο και συνδυασμένη παρέμβαση του επεμβατικού καρδιολόγου και του καρδιοχειρουργού, αλλάζουμε το σχήμα και το μέγεθος της καρδιάς, απομονώνοντας την ουλή που έχει δημιουργήσει το παλιό έμφραγμα. Έτσι τροποποιούμε τη συμπεριφορά της».

Και καταλήγει:«Η επέμβαση γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο με 3D διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα», τονίζει ο επεμβατικός καρδιολόγος, εξειδικευμένος στις απεικονιστικές τεχνικές, Ηλίας Νινιός και σημειώνει: «Έχουμε άριστη ορατότητα σε κάθε βήμα της διέλευσης του ειδικού υλικού που θα μεταφερθεί στην καρδιά ώστε να επιτευχθεί η πτύχωσή της, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της και την αναδιαμόρφωσή της. Είναι ευτύχημα για τους Έλληνες ασθενείς ότι μπορούν να ωφεληθούν αδαπάνως για τη νοσηλεία, την ιατρική αμοιβή και τη συσκευή, καθώς το κόστος το καλύπτει η μελέτη. Βεβαίως πρέπει να έχουν προκριθεί ως κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θεραπεία».

Στην Ομάδα Αναφοράς της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, συμμετείχαν επίσης, η αναισθησιολόγος Μαρία Ασημάκη και ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, ενώ συνέβαλαν, το προσωπικό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, ενώ την υποστήριξη και την εκπαίδευση είχε η εταιρεία BioVentrix.

Προηγούμενο άρθροΜείωση των εξαφανισμένων παιδιών, αύξηση της φυγής λόγω Διαδικτύου το 2020
Επόμενο άρθροΒοήθεια στα τραυματισμένα ζωάκια των Γερανείων