Μυριοκέφαλα Ρεθύμνης-Με θέα την κοιλάδα της Ασή Γωνιάς

To χωριό Μυριοκέφαλα Ρεθύμνης βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, στις βορειοδυτικές παρυφές του όρους Κρυονερίτης σε υψόμετρο 500 μέτρα με θέα προς τη μεγάλη κοιλάδα της Ασή Γωνιάς.

Η ονομασία του οφείλεται στα μύρια (πολλά) κεφάλια, δηλαδή λόφους, στα οποία είναι κτισμένο το χωριό. Τα Μυριοκέφαλα κατοικούνταν από το 10ο αιώνα, όπως αναφέρεται στη διαθήκη του Ιωάννη Ξένου ή Ερημίτη.

Στο χωριό υπάρχει μια πηγή με άφθονο κρύο νερό, που σύμφωνα με την παράδοση έγινε από το χέρι του Ιωάννη Ερημίτη, που ακούμπησε στο έδαφος και άρχισε ν’ αναβλύζει νερό από πέντε σημεία (τα δάκτυλά του). Το νερό αυτό θεωρείται αγίασμα.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου καλούμενη και “Παναγία των Μυριοκεφάλων”. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ε΄ Αρχιερατική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ο Ιερός ναός της Παναγίας των Μυριοκεφάλων που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες του νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται για το καθολικό της άλλοτε – μη σωζόμενης σήμερα – μονής Μυριοκεφάλων, που έχτισε στις αρχές του 11ου αιώνα ο ‘Οσιος Ιωάννης ο Ξένος , ο οποίος μάλιστα εξόπλισε τη Μονή με εικόνες, σκεύη και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα που ο ίδιος έφερε από την Κωνσταντινούπολη. Το μοναστήρι που λειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας και της τουρκοκρατίας ατόνησε από τις αρχές του 20αι.  Αναδείχθηκε σε σημαντικό προσκύνημα τόσο από την ιερότητα του χώρου όσο και από την ευλάβεια των χριστιανών στη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Αντιφωνήτριας . Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Η Εκκλησία της Παναγίας της Αντιφωνήτριας