Αγιά Φωτιά Σητείας

Το πανέμορφο χωριό Αγιά Φωτιά βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας στο δρόμο προς Βάι.

Μπροστά από την Αγιά Φωτιά υπάρχει μια μεγάλη παραλία με πέτρες και άμμο και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλη.

Το όνομα του χωριού, οφείλεται στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και από αρχαιολογικής πλευράς όλη η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην παραλία του χωριού υπάρχει, το κουφωτό σπήλαιο με ίχνη αρχαίας κατοίκησης, ενώ πιο πάνω στο λόφο Κουφωτό αποκαλύφθηκαν τα ερείπια εκτεταμένου ορθογώνιου Προμινωικού κτηρίου με 37 δωμάτια διαρθρωμένα γύρω από μια κεντρική αυλή και περιβαλλόμενο από τείχος, πιθανότατα οχυρωματικό. Η σπουδαιότητα του κτηρίου έγκειται στην «αρχαιότητα» σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του δομή.

Αποτελεί μια πρωτογενή μορφή, ένα «πρόδρομο» των Μινωικών ανακτόρων της Κρήτης. Ανατολικά του κτηρίου έχει ανασκαφεί το μεγαλύτερο νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στον Ελληνικό χώρο. Ανήκει στη Πρωτομινωική εποχή, ανασκάφηκαν 252 τάφοι ενώ άλλοι 50 είχαν καταστραφεί. Έδωσε πλουσιότατα ευρήματα, 1800 αγγεία διαφόρων τύπων, λίθινα και χάλκινα αντικείμενα όπως πέλεκυς, χειρόμυλους, αγκίστρια, εγχειρίδια, αιχμές δοράτων κλπ.

Στις παρυφές του χωριού σώζεται παλιός νερόμυλος που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο κτήριο.

Η Αγιά Φωτιά, αποτελεί άλλον έναν πολύ όμορφο προορισμό της Κρήτης.