Πώς θα γίνεις μια συναισθηματικά δυνατή γυναίκα

Το να νιώθεις πραγματικά μέσα σου δυνατή, ανεξάρτητη και επιθυμητή είναι μια μεγάλη μάχη που δίνεται καθημερινά. Ο στόχος είναι να είσαι δυνατή σε κάθε είδους σχέση.

Για να μην σε πνίγουν οι καταστάσεις, για να μην τσακώνεσαι μέρα νύχτα, να μην ξενυχτάς τα βράδια από το άγχος και κυρίως για να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις (εσύ, όχι οι άλλοι) χωρίς να πρέπει να το ζητήσεις ξανά και ξανά.

1. Να είσαι ο εαυτός σου

Ασυναίσθητα σχεδόν κρύβουμε πτυχές του εαυτού μας, ειδικά στις ερωτικές μας σχέσεις, γιατί νομίζουμε ότι αν ο άλλος μας γνωρίσει… σε όλο μας το μεγαλείο δεν θα του αρέσουμε πια. Δεν είναι απαραίτητα αλήθεια αυτό.

Εσύ δεν αγαπάς τα μικρά του ελαττώματα; Γιατί να μην το κάνει κι εκείνος; Πώς θα είσαι συναισθηματικά δυνατή αν είσαι… μια άλλη;

Τον εαυτό μας πρέπει να ενδυναμώσουμε κορίτσια, όχι τον χαρακτήρα του… avatar που έχουμε δημιουργήσει για να είναι αρεστό. Μόνο άγχος και καταπίεση σε γεμίζει αυτή η κατάσταση.

Και να δεις που όταν ο άλλος σε ερωτευτεί για αυτό που πραγματικά είσαι, για αυτή τη γυναίκα που βλέπει γυμνή (με ή χωρίς εισαγωγικά) μπροστά του, τότε θα νιώσεις τέτοια αυτοπεποίθηση που θα γίνεις πιο δυνατή σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε σου σχέση.

Μην αγνοείς τις «κόκκινες σημαίες»

Αν νιώθεις όλο και πιο συχνά πως η σχέση σου σε φτάνει στα όριά σου θα πρέπει να πατήσεις ένα pause και να αναθεωρήσεις. Κι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα καυγά ή χωρισμό. Σημαίνει απλά πως τις κόκκινες σημαίες αν τις αγνοούμε φτάνει μια μέρα που θα εκραγούμε για μια παντελώς ασήμαντη αφορμή. Και θα χάσουμε όλο μας το δίκιο.

Αν για παράδειγμα σε ενοχλεί που μιλάει συνέχεια για την πρώην, που είναι αγενής, που γκρινιάζει συνέχεια για τη δουλειά, που μιζεριάζει για τα πάντα… να του το πεις.

Κατά βάθος ξέρεις πως αν κλείσεις τα μάτια, ή ακόμα χειρότερα αν πας να διορθώσεις την κατάσταση μόνη σου, η πίεση που θα υποστείς θα είναι τεράστια. Και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Συζήτησέ το, πρότεινε λύσεις και δείξε ότι αυτή η κατάσταση σε ενοχλεί πραγματικά. Τόσο που δεν θα πεις ποτέ ξανά «δεν πειράζει». Ε, λοιπόν, πειράζει. Άλλαξέ το.

Μην γκρινιάζεις συνέχεια

Η γκρίνια είναι ένας τρόπος να πετυχαίνουμε βραχυπρόθεσμα τον στόχο μας. Σου λέει όμως «ναι» επειδή το θέλει ή επειδή βαριέται να ασχοληθεί; Επειδή σχεδόν δεν σε ακούει πια;

Η γκρίνια δεν θα σε βγάλει πουθενά. Θα τον απομακρύνει από κοντά σου μέρα με την ημέρα και αυτό θα σε κάνει να νιώθεις ευάλωτη.

Διεκδίκησε ό τι χρειάζεσαι. Χωρίς φωνές, χωρίς να μουρμουράς και χωρίς να αποδέχεσαι τη διαιώνιση της κατάστασης. Κι αν δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση μαζί του τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Η επικοινωνία, οι λύσεις που προτείνεις και η αγκαλιά που θα ανοίξεις μετά θα σε κάνουν συναισθηματικά δυνατή. Η γκρίνια όχι.

Μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου

Για πολλές γυναίκες το να διατηρήσουν μια σχέση με τον άνθρωπο που έχουν ερωτευτεί σημαίνει υποχώρηση στα δικά τους σχέδια, όνειρα και φιλοδοξίες. Είτε αυτό σημαίνει «γυρνάω την πλάτη στους δικούς μου φίλους», είτε «δεν φέρνω τη δουλειά στο σπίτι, ακόμα κι εκείνος το κάνει» η εξέλιξη της υποχωρητικής μας στάσης μόνο σε ένα αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει: Απογοήτευση, στεναχώρια, λύπη.

Πες όχι. Βάλε πάνω από όλα τη λέξη «χαρά». Τη χαρά των μικρών στιγμών της κάθε μέρας σου. Και συζητήστε μαζί για το πώς δεν θα την «πνίξεις» στα άγχη και στα «δεν πειράζει». Διεκδίκησε τα όνειρά σου. Αν το κάνετε μαζί ακόμα καλύτερα. Αν είσαι μόνη σου σε αυτό, είσαι μόνη σου γενικώς.

queen

Προηγούμενο άρθροΝέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την απογραφή στον e-ΕΦΚΑ
Επόμενο άρθροΙταλία: Επανεκκίνηση του τουρισμού έως τις 2 Ιουνίου