Μιχάλης Αλεφαντινός: H σπάνια δεξιοτεχνία του στη λύρα (βίντεο)

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός γεννήθηκε στον Αγιο Μάμα Μυλοποτάμου Ρεθύμνης και ο πατέρας του Μανόλης Αλεφαντινός ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους οργανοποιούς στο χώρο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα της κρητικής λύρας και παλιός λυράρης.

Έτσι ο Μιχάλης Αλεφαντινός άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με τη λύρα, παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του που για εκείνον είχε άλλα όνειρα.

Από το 1977 που ξεκίνησε επαγγελματικά μέχρι και σήμερα εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα διασκέδασης αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και σ΄ όλη την Ελλάδα.
Επίσης έχει ταξιδέψει και έχει εμφανιστεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κρητικούς και όχι μόνο στην Αυστραλία (Αδελαϊδα, Σίδνευ, Καμπέρα, Μελβούρνη, Νταργουϊν κ.α), στην και Β. και Ν. Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παρίσι στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο σε συλλόγους Γάλλων φιλοκρητικών.

Το 1997 – 2000 διατέλεσε Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής (Π.Σ.Κ.Κ.Μ).
Το διάστημα της θητείας του σαν Πρόεδρος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει στη κρητική μουσική καθώς και αντιπολεμικές συναυλίες. Ήταν υπεύθυνος προγράμματος των πολύ επιτυχημένων συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Κρήτη: στο Ηράκλειο – Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, στα Χανιά – Θέατρο Ανατολικής τάφρου, στη Σητεία, στο Τυμπάκι, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στη Γέργερη Ηρακλείου, στη Χερσόνησο, στον Αγ. Νικόλαο, στην Επισκοπή Ηρακλείου κλπ. με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών (χορωδία – ορχήστρα 50 ατόμων) μέλη του Π.Σ.Κ.Κ.Μ.

Έχει συνεργαστεί και με το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες στην Αθήνα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Σαν υπεύθυνος καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που έγιναν το Φεβρουάριο 2004 στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου πήρε το Α΄ βραβείο.
Επίσης έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία τη λύρας σε ωδεία στο Ηράκλειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Η μοναδική δεξιοτεχνία του στη λύρα ξεσηκώνει τον κόσμο όπου κι αν εμφανιστεί…

Προηγούμενο άρθροΑναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού
Επόμενο άρθροΠαραλία Αγίας Πελαγίας – Kοντά στο Ηράκλειο ένας κοσμοπολίτικος προορισμός