Πενταμόδι: Το χωριό με την πλούσια παραγωγή κρητικών προϊόντων

Το χωριό Πενταμόδι, βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων και απέχει περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Για να επισκεφτεί κανείς το χωριό ακολουθεί τον οδικό άξονα προς Μεσαρά, και μετά από 4,2 χιλιόμετρα προς Βούτες η νέα διακλάδωση προς τα δεξιά επίσης οδηγεί σε αυτό.

Για πρώτη φορά αναφέρεται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα του 1271.

Έκτοτε το συναντάμε σε όλες τις επόμενες απογραφές από το 1577 και μετά. Ετυμολογικά το όνομά του προέρχεται από το βυζαντινό «μόδιον» (μονάδα βάρους, μήκους και έκτασης), πράγμα που οδηγεί στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χωριό της Β΄ βυζαντινής περιόδου και ίσως αρχαιότερο.

Το σημερινό χωριό είναι πλούσιο σε παραγωγή αμπελουργικών (σταφύλια, κρασιά, ρακή), αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιοκομικά, κηπευτικά κ.λπ.

Στο χωριό υπάρχει μια πανέμορφη βενετσιάνικη Κρήνη με το οικόσημο του οίκου των Veneti Nobilli (βενετσιάνων ευγενών), Querini που θεωρείται ένα μνημείο από τα ομορφότερα του 15ου αιώνα.

Στον επισκέπτη του χωριού παρέχεται η δυνατότητα γευστικών απολαύσεων με ντόπια και αγνά προϊόντα στο κατάστημα εστίασης που λειτουργεί, ενώ στη Vila Irini απολαμβάνει μια ήσυχη και ωραία διαμονή με τις ανέσεις και την ομορφιά που παρέχει.

Οι κυριότερες εκκλησίες του είναι του Αγίου Νικολάου και της πολιούχου Αγίας Παρασκευής, όπου τελείται το ετήσιο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, σε μια έκταση με πλούσια βλάστηση.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου με συνέδρια, ενημερωτικές ημερίδες και διήμερα, εσπερίδες, καλλιεργητικές πρακτικές, παιδικά θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια και άλλες πολιτιστικές δράσεις.