Ενετικά Τείχη Ηρακλείου – Το μεγάλο οχυρωματικό έργο που “αγκαλιάζει” την πόλη

Τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου αποτελούν μεγάλου μεγέθους οχυρωματικό έργο, για την κατασκευή του οποίου εργάστηκαν πολλοί μηχανικοί και τεχνίτες και δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά. Τα τείχη άρχισαν να κατασκευάζονται το 1462 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1669, με την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς. Τα αρχικά σχέδια των ενετικών τειχών ήταν του Τζάνο ντα Κομποφρεγκόζο, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκαν από τον Μικέλε Σανμικέλι (en) και η τελική χάραξη είναι έργο του Τζούλιο Σαβορνιάν .

Τα τείχη έχουν περίγραμμα που προσομοιάζει ένα ισοσκελές τρίγωνο, με τη βορεινή πλευρά να είναι παραθαλάσσια και να αποτελεί τη βάση του τριγώνου και τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στο νότιο άκρο να αποτελεί την κορυφή του τριγώνου.  Η παραθαλάσσια πλευρά των τειχών και έχει μήκος περίπου 2,7 χλμ. Το συνολικό μήκος των τειχών είναι περίπου 7 χλμ. Στις χερσαίες πλευρές του υπάρχουν επτά προμαχώνες, ο μεγαλύτερος στην κορυφή του τριγωνικού περιβόλου είναι ο προμαχώνας του Μαρτινέγκο. Το τείχος διέθετε τις εξής πύλες, τις Σαμπιονάρα, του Αγίου Γεωργίου, Ιησού, Μαρτινένγκο, Βηθλεέμ, Παντοκράτορα, Αγίου Ανδρέα, Δερματά και του λιμανιού ή Μώλου.

Όταν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα, ξεκίνησε η χρήση κανονιών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας πόλεων.Τα υπάρχοντα οχυρωματικά έργα δεν επαρκούσαν πλέον και αυτό οδήγησε στην κατάλληλη διαφοροποίηση των οχυρώσεων των πόλεων. Ο νέος τρόπος οχύρωσης που επινοήθηκε ονομάστηκε “προμαχωνικό σύστημα”. Στην περίπτωση του Χάνδακα, ήδη από τον “Αύγουστο του 1462 οι πολίτες ζήτησαν απο τη Βενετική Γερουσία να εγκρίνει την οχύρωση των προαστίων για προστασία…” μια και “…ο μεσαιωνικός οχυρός περίβολος”ήταν” ανίκανος και ακατάλληλος στις νέες απαιτήσεις…”. Έτσι δημιουργήθηκαν οι παρακάτω προμαχώνες:

    Προμαχώνας Σαμπιονάρα

    Προμαχώνας Βιττούρι

    Προμαχώνας Ιησού

    Προμαχώνας Μαρτινέγκο

    Προμαχώνας Βηθλεέμ

    Προμαχώνας Παντοκράτορα

    Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα

Σήμερα τα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου είναι επισκέψιμα σε διάφορα σημεία τους καθώς και χρησιμοποιούνται για σειρά εκδηλώσεων και δράσεων. Συγκεκριμένα, επισκέψιμα σημεία, χώροι εκδηλώσεων και σχετικές πολιτιστικές δράσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Τάφος Νίκου Καζαντζάκη

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στον προμαχώνα Μαρτινένγκο πάνω στα ενετικά τείχη. Ο τάφος του μεγάλου Hρακλειώτη λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) είναι λιτός, πέτρινος και φέρει έναν ξύλινο σταυρό και την διάσημη επιγραφή που ο ίδιος ζήτησε να χαραχτεί: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.»

Το Μικρό Κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκις.

Η Όαση  (ή κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης) είναι το τμήμα εκείνο της τάφρου της νέας ενετικής οχυρώσεως που αντιστοιχεί στον Προμαχώνα Ιησού και αποτελεί έναν ανοικτό θεατρικό χώρο 1200 περίπου θέσεων.

Η Πύλη Παντοκράτορα.

Η Αθέατη Πόλη  είναι ένα φεστιβάλ που σκοπεύει μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και δράσεων να αναπτύξει το δημόσιο διάλογο, να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις και δράσεις συλλογικοτήτων, δημιουργικών ομάδων και ενεργών πολιτών, όπως ομιλίες, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, workshops κ.ά. Το 2015 η Αθέατη Πόλη είχε ως κεντρικό θέμα και χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεών της τα ενετικά τείχη Ηρακλείου.

Από τη δημοτική Αρχή στις μέρες μας έχει γίνει ανάπλαση των Τειχών και σύντομα θα ξεκινήσει και η δεύτερη  φάση της ανάπλασης, η οποία θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το μνημείο.

Ένας περίπατος στην Ενετική Οχύρωση του Ηρακλείου, είναι ένας περίπατος στην ιστορία της πόλης με τους πολλούς πολιτισμούς. Στον βορρά, η θέα του Κρητικού Πελάγους φέρνει στον νου τα Μινωικά καράβια έτοιμα να αποπλεύσουν προς τα λιμάνια της περίκλειστης θάλασσας, της Μεσογείου, για να μεταφέρουν ιδέες και εμπορεύματα. Και στον Νότο, η ύπαιθρος χώρα πλούσια και γόνιμη, να θυμίζει τη ρήση του Ομήρου για την νήσο με τις εκατό πόλεις.

Με πληροφορίες από wikipedia