Αφέντης Σταυρωμένος: Κατακτώντας την κορυφή των Σητειακών ορέων

Η πεζοπορική διαδρομή, που ξεκινά από το χωριό Ορεινό στην νότια Κρήτη και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή των Σητειακών βουνών στον Αφέντη Σταυρωμένο (1476 μ. Υψόμετρο), αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές σε μεγάλο υψόμετρο στην ανατολική Κρήτη.

Μία πανέμορφη διαδρομή δίπλα στο φαράγγι του Ορεινού, οδηγεί στον ομώνυμο οικισμό του Ορεινού, που είναι κρυμμένος πίσω από δασώδης λόφους σε υψόμετρο 600 μ.. Από εκεί ξεκινά η διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή της οροσειράς Θρυπτή και το εκκλησάκι του Αφέντη Σταυρωμένου. Η πεζοπορική αυτή διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες ενώ η επιστροφή γύρω στις 3 ώρες.

Ανηφορίζοντας, η θέα όλης της ορεινής περιοχής προς τα ανατολικά και βόρεια, κυριολεκτικά, κόβει την ανάσα, ενώ φτάνοντας στην κορυφή γίνεται απλά καταπληκτική, αφού είναι απόλυτα πανοραμική προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Στην κορυφή υπάρχει το εκκλησάκι, καθώς και μία αίθουσα συνεστιάσεων, που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις 14 του Σεπτέμβρη την ημέρα του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζει ο Αφέντης Σταυρωμένος και γίνεται ένα πανηγύρι στο οποίο συγκεντρώνονται πιστοί και επισκέπτες.

Προηγούμενο άρθροΣτα χρώματα της Ουκρανίας ο φάρος Χανίων ως μήνυμα συμπαράστασης
Επόμενο άρθροVrisses village – An oasis at the foot of the White Mountains (video)