Πάνω από το 40% των Βρετανών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή υποφέρουν από προβλήματα υγείας

Περισσότεροι από το 40% των Βρετανών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή υποφέρουν από προβλήματα υγείας, με το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει απότομη αύξηση από πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (FCA) της Βρετανίας.

Η FCA σημειώνει ότι σήμερα 27,7 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία πλήττονται από χαμηλή οικονομική ανθεκτικότητα, προβλήματα υγείας ή άλλα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους, έναντι 24 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα προτού επιβληθεί στη Βρετανία το πρώτο της λοκντάουν για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 67 εκατομμύρια.

Ένα μόνο από αυτά τα προβλήματα εκθέτει έναν καταναλωτή σε μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης, επισημαίνει επίσης η FCA στα πορίσματα της τακτικής έρευνάς της Financial Lives (Οικονομική Ζωή).

Στην έρευνα αυτή μετείχαν 16.000 άνθρωποι από τον Αύγουστο του 2019 ως τον Φεβρουάριο του 2020 και 22.000 τον Οκτώβριο του 2020.

Οι καταναλωτές, που είναι υπερβολικά χρεωμένοι για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους ή εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης ή ασταθή εισοδήματα, αυξήθηκαν από 10,7 εκατομμύρια σε 14,2 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με την FCA.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται ότι θα αναγκαστούν να παλέψουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι περιμένουν πως θα χρειαστεί να πάρουν κι άλλο δάνειο, να κάνουν περικοπές σε βασικά είδη ή να προσφύγουν σε μια τράπεζα τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

“Τα δεινά αυτά δεν κατανέμονται ισομερώς, με μια υψηλότερη του μέσου όρου αναλογία νεαρότερων και BAME ενηλίκων να γίνονται ευάλωτοι από τον Μάρτιο”, δήλωσε η διευθύντρια καταναλωτικής και λιανικής πολιτικής στην FCA Νίσα Αρόρα, αναφερόμενη με τον όρο BAME στους μαύρους,  Aσιάτες και καταγωγής από εθνικές μειονότητες ενήλικες στη Βρετανία.

“Είναι πιθανό η εικόνα αυτή να επιδεινώθηκε από τότε που κάναμε την έρευνα”, σημείωσε.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης
Επόμενο άρθροΕφαρμογή για κινητά θα ειδοποιεί το 166 και το 112 σε επείγοντα περιστατικά