Κωστής Φραγκούλης (ΑΝΤΑΙΟΣ) «Ο Σητειακός μεγαλουργός της κρητικής μαντινάδας»

Ο Σητειακός Κωστής Φραγκούλης, υπήρξε ένα πραγματικό φαινόμενο, αφού μόνο με το Δημοτικό και τρίμηνη φοίτηση στο Γυμνάσιο κατέκτησε την πιο ψηλή θέση στην Κρητική Λογοτεχνία.

Γεννήθηκε στη Λάστρο Σητείας και σε ηλικία 16 χρονών έφυγε για το Ηράκλειο, όπου από  σύμπτωση έγινε τυπογράφος. Ταυτόχρονα με την τυπογραφική τέχνη, άρχισαν και οι πρώτες λογοτεχνικές του ανησυχίες γράφοντας ένα είδος χρονογραφήματος στην τοπική εφημερίδα, “Ίδη” η οποία κέρδισε αμέσως το αναγνωστικό κοινό με το δροσερό  ύφος του. Στα 25 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα, εργαζόμενος συνεχίζοντας την τυπογραφεία κι εκεί εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή “Μ’ ανοιχτά φτερά”. Ύστερα από την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ηράκλειο και απέκτησε ιδιόκτητο τυπογραφείο με τη φίρμα “Ανταίος” ενώ παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με τη δημοσιογραφία.

Για 35 συνεχόμενα χρόνια έγραφε μια δική του στήλη χρονογραφήματος που είχε τίτλο “Λόγοι και Αντίλογοι” με το ψευδώνυμο “Ανταίος”.

Το τυπογραφείο ήταν η αιτία για τον Κώστα Φραγκούλη να έρθει πολύ κοντά με τους λόγιους της εποχής κάτι που είχε μεγάλη επίδραση στην πορεία του.  Με τις κρητολογικές έρευνες και μελέτες και τις συνεχείς ενασχολήσεις τους με θέματα λογοτεχνικά, παραδοσιακά, γλωσσικά κλπ, βοήθησαν τον Κωστή Φραγκούλη να ανακαλύψει την παραδοσιακή του ταυτότητα. Ετσι γεννήθηκαν τα “ΔΙΦΟΡΑ” όπου καταξίωσαν τον Κωστή Φραγκούλη στο χώρο της Κρητικής Λογοτεχνίας. Ο αριστοτέχνης του δεκαπεντασύλλαβου Κωστής Φραγκούλης είναι και κορυφαίος πεζογράφος με τρεις συλλογές συναρπαστικών διηγημάτων και χρονικών, ένα μυθιστόρημα και αμέτρητα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά όλης της Ελλάδας. Οι ρίμες και οι χιλιάδες μαντινάδες του, έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, αριστουργήματα του αυθεντικού κρητικού λόγου με πλούσια και ευρηματική φαντασία, επιγραμματική λιτότητα και ομοιοκαταληξία εκπληκτικά πλούσια.

Αξιώθηκε να περάσει τις πύλες του μεγαλύτερου Πνευματικού Ιδρύματος της Ελληνικής Επικράτειας, της Ακαδημίας Αθηνών και να τιμηθεί με το Α! βραβείο για το δίτομο ποιητικό του δημιούργημα, τα “ΔΙΦΟΡΑ”.

Τα “ΔΙΦΟΡΑ” είναι το σημαντικότερο ποιητικό δημιούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας από την εποχή του Βιτσέντζου Κορνάρου και έχει χαρακτηρισθεί, από Ελληνες και ελληνόφωνους ξένους γλωσσολόγους, Ευαγγέλιο του γνήσιου κρητικού λόγου, έργο για το οποίο ο Κώστας Φραγκούλης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το πρώτο βραβείο.

Το τραγούδι “Βοσκαρουδάκι Αμούστακο” που κυκλοφόρησε από τον δάσκαλο της κρητικής μουσικής Ρεθεμνιώτη λυράρη Κωστή Μουντάκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 σε ένα δισκάκι βινυλίου 45 στροφών είναι μια διασκευή του στο ποίημα του Κωστή Φραγκούλη (Ανταίου) με τίτλο “Αποθυμιά”, μέσα από τη συλλογή “Τα Δίφορα”.

Τον Φεβρουάριο του 2005 έφυγε πλήρης ημερών, κάνοντας φτωχότερη την Κρητική Λογοτεχνία.

Υ.Σ. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά. Ήταν ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, χωρίς κανένα εγωισμό, απλός και ταυτόχρονα τόσο διανοούμενος, που άξιζε πλήρως τον σεβασμό όλων όσοι τον συναντούσαν.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Χανίων: Νέες καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου
Επόμενο άρθροΠ.Ε Ηρακλείου: Κάρτες μετακίνησης ΑΜΕΑ έτους 2021