Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου

Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται λίγες μέρες μετά τη Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών, η οποία γίνεται στα πλαίσια του International Waterbird Census (IWC) της Wetlands International.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Κύπρο, το IWC συντονίζεται από το BirdLife Cyprus σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Η Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών έλαβε χώρα  16 – 17 Ιανουαρίου και 20 καταγραφείς κάλυψαν 50 υγρότοπους σε όλο το νησί και καταμέτρησαν συνολικά 16.745 υδρόβια πουλιά από 68 είδη.

Το πιο πολυάριθμο είδος ήταν το Φλαμίνγκο με 7.758 πουλιά, ακολουθούμενο από το Σαρσέλλι με 2.196 πουλιά. Ο υγρότοπος με τον μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών, αλλά και ειδών, ήταν οι Αλυκές Λάρνακας με 10.431 πουλιά από 30 είδη. Μεγάλοι αριθμοί υδρόβιων πουλιών καταγράφηκαν επίσης στο σύμπλεγμα υγροτόπων στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου (2.706 πουλιά), στη Λίμνη Ορόκλινης (1.073 πουλιά) και στη Λίμνη Παραλιμνίου (906 πουλιά), προστίθεται.

Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μέσω διεθνών συνεργασιών. Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί 2 μεγάλοι Υγρότοποι ως Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, οι Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες υδρόβια και αρπαχτικά πουλιά.

 gogreen.cy

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Μηνά
Επόμενο άρθροEισαγγελική έρευνα για πάρτυ αστυνομικών μέσα στην ΓΑΔΑ