Πισκοπιανό – Το μικρό χωριό με τα παραδοσιακά σοκάκια

Το Πισκοπιανό απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νότια από το Λιμάνι της Χερσονήσου.
Είναι χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Χάρακας με μαγευτική θέα προς την Χερσόνησο και το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους.

Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του γίνεται το 1379 μ.Χ., όπου ανήκε στην επισκοπή Χερσονήσου (casale Piscopiano de Chersonisso). Μετέπειτα, το 1583 αναφέρεται ξανά σαν μικρό χωριό με 111 κατοίκους.
Αργότερα οι Τούρκοι διαδέχτηκαν τους Ενετούς και στην πρώτη απογραφή που έκαναν το 1671 το χωριό είχε 15 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες, όπως αναφέρει ο ιστορικός Στέργιος Σπανάκης, που όλοι τον αντιγράφουμε αλλά σχεδόν κανείς δεν τον αναφέρει.
Στο Πισκοπιανό θα βρείτε όμορφα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια.

Έχει πολύ όμορφα και γραφικά καφε-μπαρ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, ενώ σε 20 λεπτά με τα πόδια μπορείτε να βρεθείτε στο κέντρο της Χερσονήσου.
Μόλις 2 χιλιόμετρα από το Πισκοπιανό βρίσκονται οι όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Χερσονήσου, που απλώνονται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων από τον Ανισαρά μέχρι λίγο πριν τη Σταλίδα.