Αμαλία Καβάλη: Με γεννέτειρα το Ηράκλειο και η επιτυχία στις «Άγριες Μέλισσες»

Η τηλεοπτική Ουρανία στην πολύ γνωστή σειρά του ΑΝΤ1 “Άγριες Μέλισσες”, κατά κόσμον, Αμαλία Καβάλη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο με πατέρα χημικό και μητέρα οδοντίατρο. Την τάση της για την υποκριτική, την ανακάλυψε από τις διαρκείς επισκέψεις της στους κινηματογράφους της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2011. Φωνητική με τον βαρύτονο Α. Κουλουμπή. Έχει κάνει σεμινάρια στη Βασιλική Ακαδημία της Αγγλίας, στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, όπως επίσης και με τον Ανδρέα Μανωλικάκη, την Ελένη Σκότη, την Κατερίνα Ευαγγελάκου, τον Τόμας Ρίτσαρντς, το Μάριο Μπιατζίνι και τη Ρομπέρτα Καρρέρι.

Στο θέατρο συμμετείχε:  Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη,Τζ., Γκουαρέσκι (Κλοτίλδη) Σκηνοθεσία:Α., Καβάλη, Γ., Σοφολόγης, Θέατρο Bios 2017 και 2018. Βραβείο Bob Festival 2016. Oρλάντο, Β. Γουλφ (Ορλάντο), Σκηνοθεσία:Ιώ Βουλγαράκη, Θέατρο Skrow 2016 και 2017 και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2017.

Οι Τρείς Σωματοφύλακες, Αλ., Δουμά, (Μιλαίδη), Σκηνοθεσία:Β. Νικολαΐδης, Θέατρο Ακροπόλ, 2016.

Μισαλλοδοξία, Δ.Γ.,Γκρίφιθ (Βοηθός Σκηνοθέτη), Σκηνοθεσία:Ιώ Βουλγαράκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2016.

Η Τελευταία Μαύρη Γάτα, Ε. Τριβιζάς (Εβενίνα), Σκηνοθεσία: Κ. Γάκης, Κ. Μπιμπής, Α. Μουστάκα, Θέατρο Δημήτρης Χόρν, 2014-2015.

Γλυκό πουλί της νιότης,Τ. Ουίλιαμς (Χέβενλυ), Σκηνοθεσία: Β. Νικολαΐδης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2014.

Όταν ο ήλιος, Ζ. Σαρρή (Ειρήνη), Σκηνοθεσία: Δ. Φίλιππας, Θέατρο Τζένη Καρέζη, 2013.

Γλέντι στον καιρό της πανούκλας,Α. Πούσκιν (Λουΐζα), Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη, Θέατρο Βυρσοδεψείο, 2013.

Οδυσσεβάχ, Ξ. Καλογεροπούλου (Διάφοροι), Σκηνοθεσία: Κ. Γάκης, Θέατρο του Βορρά, 2011-2012.

Ο Έλεγχος του διεθνούς ταμείου, Γ. Ησαΐας (Λιλἠ), Σκηνοθεσία: Κ. Καπελώνης, Δ. Δεγαϊτης, Θέατρο Τέχνης, 2011.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από την πολύ επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1   «Άγριες Μέλισσες» που υποδύεται τον ρόλο της Ουρανίας.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Μισαλλοδοξία (2016), Ορλάντο (2017), Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη (2017), Οι τρεις σωματοφύλακες (2016), Μάκιναλ (2020), Γλέντι στον καιρό της πανούκλας (2013).

Το 2018 ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” για την παράσταση “Ορλάντο”, ενώ έχει εργαστεί ως δραματουργός, σκηνοθέτης και παραγωγός στην παράσταση “Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη” του Giovanni Guareschi που δημιούργησε μαζί με τον Γιάννη Σοφολόγη. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Ιώ Βουλγαράκη, Κώστα Γάκη, Βασίλη Νικολαΐδη, Κώστα Καπελώνη, Δημήτρη Δεγαΐτη, Δημοσθένη Φίλιππα κ.ά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου σε Ελλάδα και εξωτερικό με τους: Βασίλη Παπαβασιλείου, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Ανδρέα Μανωλικάκη, Τόμας Ρίτσαρντς, Ρομπέρτα Καρρέρι, Ελένη Σκότη, Κατερίνα Ευαγελλάτου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Ανδρέα Κουλουμπή και Σπύρο Σακκά, καθώς και τις θερινές Ακαδημίες των RADA και MXAT.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το τμήμα Οικονομικών του University College London (John Ford Scholarship) και έχει εργαστεί στο πανεπιστήμιο του Cambridge.