Cooking therapy: Η ψυχοθεραπευτική πλευρά της μαγειρικής

Στο πλαίσιο μιας πιεστικής καθημερινότητας, συχνά αισθανόμαστε ότι δεν προλαβαίνουμε να φροντίσουμε την ψυχική μας ισορροπία. Και όταν φτάνουμε στα όριά μας, τότε επιλέγουμε τις γνωστές και συνηθισμένες μεθόδους, όπως είναι η ψυχοθεραπεία με έναν ειδικό ή ο διαλογισμός ή η άσκηση ή ακόμα… και το shopping therapy. Μήπως όμως υπάρχει και άλλη μία διέξοδος που βρίσκεται στον πάγκο της κουζίνας μας;

«Αν θέλεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, κάνε πράγματα από τα οποία μπορείς να αντλήσεις αυτοεκτίμηση» επισημαίνει ο πλέον διάσημος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ιρβιν Γιάλομ. Και η μαγειρική είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Αν κάνουμε ένα γκάλοπ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντλούν μεγάλη ικανοποίηση από τη μαγειρική, γιατί τους επιτρέπει να είναι δημιουργικοί, ενώ παράλληλα φροντίζουν και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αν ωστόσο εμείς ανήκουμε στην αντίπερα όχθη και θεωρούμε το μαγείρεμα… αναγκαίο κακό, ίσως αξίζει να της δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς, από ό,τι φαίνεται, αν την αντιμετωπίσουμε σωστά, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ακόμα και ψυχοθεραπευτικά.

Διαλογισμός στην κουζίνα

Πόσο εφικτό όμως είναι να δούμε τη μαγειρική ξαφνικά με άλλο μάτι; Σίγουρα όχι έχοντας… αξιώσεις για αστέρια Michelin. Ξεκινάμε υιοθετώντας την ίδια προσέγγιση που έχουμε και όταν κάνουμε διαλογισμό. Με άλλα λόγια, αντί να βιαζόμαστε να παρασκευάσουμε ένα πρόχειρο γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, συγκεντρωνόμαστε στην ίδια τη διαδικασία, απολαμβάνοντας το κάθε στάδιό της χωρίς περισπασμούς.

Αν καταφέρουμε να κάνουμε παύση στις σκέψεις μας έστω μισή ώρα την ημέρα, μπορούμε να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη όσον αφορά την καταπολέμηση του στρες. Και όχι μόνο.

Σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Education & Behavior αποκάλυψε ότι η μαγειρική βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ ευνοεί την ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ηδη στην Αμερική η γαστρονομική θεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, του στρες, της κατάθλιψης, στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και σε διάφορους άλλους εθισμούς.

Δες το… αλλιώς

Καθώς η εργασία αλλά και η ψυχαγωγία μας περνούν όλο και περισσότερο σε ψηφιακό επίπεδο, μια χειρωνακτική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί εξαιρετικά χαλαρωτική και δημιουργική – τουλάχιστον αν δεν την αντιμετωπίσουμε σαν αγγαρεία.

Αφού λοιπόν διασκεδάσουμε, χαλαρώσουμε, αδειάσουμε τη σκέψη μας και γίνουμε δημιουργικοί, έχουμε κερδίσει και ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Και όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που έχει η ισορροπημένη διατροφή στην ψυχική μας υγεία. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είχε αποδείξει ότι η απώλεια βάρους, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και η μείωση των λιπαρών τροφών συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Θέμα timing

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κρατάμε τον εαυτό μας στο «εδώ και τώρα» και να εστιάζουμε στην προετοιμασία του γεύματος με όλες μας τις αισθήσεις, δίνοντας έμφαση στην αφή και στην όσφρησή μας. Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή της ώρας που μας βολεύει για να συγκεντρωθούμε και κυρίως να απολαύσουμε πραγματικά αυτό που κάνουμε. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε πρέπει την εφεύρουμε. Δεν έχει σημασία αν θα προτιμήσουμε το πρωί ή το βράδυ, αρκεί να μη μας αποσπούν άλλα ερεθίσματα και να μην υπάρχει ανάγκη να ολοκληρώσουμε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες.

 vita 

Προηγούμενο άρθρο5 Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Εθελοντή
Επόμενο άρθροΤο Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί