Το Φαράγγι της Σαρακίνας – Ένα θαύμα της φύσης

Το φαράγγι της Σαρακίνας, το όνομά του προέρχεται από τους κατακτητές Σαρακηνούς. βρίσκεται λίγα μέτρα έξω και βόρεια από το χωριό Μύθοι Ιεράπετρας στο Νομό Λασιθίου, και πολύ κοντά στο παραλιακό χωριό Μύρτος όπου και είναι οι εκβολές του ποταμού που διασχίζει το φαράγγι. Διαθέτει νερό όλο τον χρόνο, είναι σηματοδοτημένο, με πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας και η συνολική διάρκεια διάσχισής του είναι μια ώρα.

Για το πώς δημιουργήθηκε το φαράγγι η Μυθολογία αναφέρει ότι  ο γίγαντας Σαραντάπηχος που ήταν γιος του Δία έσκυψε κάποτε διψασμένος να πιει νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος. Η μακριά του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι έτσι δημιουργήθηκε το φαράγγι της Σαρακίνας.

Θεωρείται από το πιο όμορφο περιπατητικό φαράγγι της Κρήτης, καθώς εκτός της μικρής διαδρομής του, αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, σαν γλυπτό που δημιούργησε το νερό εκατομμύρια χρόνια πριν το οποίο διαβρώνει τους βράχους με το πέρασμά του.

Τα εντυπωσιακά τοιχώματα του φαραγγιού της Σαρακίνας των οποίων το ύψος φτάνει τα 150 μέτρα, τα συναντά κανείς μόνο σε τεχνικά φαράγγια, εντυπωσιακής ομορφιάς, με το πλάτος τους να κυμαίνεται από 3-10 μέτρα και σε αρκετά σημεία λόγω της κλίσης τους το φως δεν εισχωρεί στο φαράγγι.

Σε όλα τα δύσκολα βράχια έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια για την προσπέλαση και την ασφαλή διάσχιση του φαραγγιού.

Οι καταρράκτες του φαραγγιού της Σαρακίνας εκπλήσσουν τον επισκέπτη με τη ροή τους να σχηματίζει εκπληκτικούς καταρράκτες και μικρές λίμνες κατάλληλες για μπάνιο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τους χειμερινούς μήνες η ποσότητα του νερού είναι εντυπωσιακά μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατη η διάβαση του φαραγγιού.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι  από την αρχή ως την έξοδο του φαραγγιού της Σαρακίνας, υπάρχει μονοπάτι που περνάει κάτω από βράχους οι οποίοι σχηματίζουν φυσικές γέφυρες.

Για να φθάσετε στο φαράγγι της Σαρακίνας θα ακολουθήσετε την Ε.Ο. Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου και θα στρίψετε δεξιά πριν τον Αγιο Νικόλαο, παίρνοντας τον δρόμο για την Ιεράπετρα.

Τελειώνοντας τη διαδρομή σας στο καταπληκτικό φαράγγι Σαρακίνας, τοπικές γεύσεις από αγνά υλικά και καταγάλανα νερά σας περιμένουν στο χωριό Μύρτος.

Προηγούμενο άρθροNέα εφαρμογή για smartphones – H «θυρίδα του πολίτη»
Επόμενο άρθροΠρογραμματική σύμβαση του Δήμου Χανίων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο