Καλού: Το όμορφο χωριό με την “Κρήνη του καλού βοσκού”

Το πανέμορφο χωριό Καλού, απέχει από το Ηράκλειο 27,1 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 410 μέτρα και φτάνει κανείς σ’ αυτό ακολουθώντας τον οδικό άξονα Ηράκλειο – Προφήτης Ηλίας – Κυπαρίσσι – Γαλένι – Καλού.

Στα βορειοανατολικά του χωριού στη θέση «Τραπέζα» βρέθηκαν τάφοι με σαρκοφάγους και κτερίσματα, τα οποία χρονολογούνται από την Υστερομινωική Περίοδο. Στη θέση Πελεκητά, στα 200 μέτρα βόρεια του χωριού, υπάρχουν «πατητήρια», γούρνες κλπ. λαξευμένα σε βράχο.

Προφανώς το όνομα του οικισμού προέρχεται από τη γενική του επιθέτου (καλός, καλή, καλό) και είναι προσδιοριστικό ίσως του πρώτου οικιστή του και με τη γραφή Calu και Calou βρίσκεται για πρώτη φορά σε έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα.

Στο μικρό και όμορφο αυτό χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πολύ ωραία διαδρομή, ακολουθώντας την πορεία προς την «Κρήνη του καλού βοσκού» που τον οδηγεί στη ρίζα ενός βράχου από τον οποίο αναβλύζει αιώνες τώρα πηγή με δροσερό νερό και τον κήπο με την δημιουργία φυτωρίων δίπλα στην Κρήνη.

Στην όμορφα διαρρυθμισμένη πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που πανηγυρίζει στις 23 του Απρίλη, με χωριάτικα κεράσματα, αλλά και στην κάθε μέρα ολόκληρου του χρόνου μπορεί να απολαύσει άλλο ένα όμορφο γνήσιο κρητικό τοπίο.