Χαράλαμπος Γαργανουράκης – “Κρήτη μου όμορφο νησί”(βίντεο)

Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά ένα ορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο.
Εκεί μαγεύτηκε από τους ήχους της λύρας και του λαούτου και σε ηλικία δώδεκα ετών έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του τη λύρα και το δοξάρι. Μέχρι τα 17 του χρόνια είχε παίξει σε διάφορες εκδηλώσεις στα περισσότερα χωριά του νησιού.
Στην ηλικία των 18 χρονών γράφει τον πρώτο του δίσκο και το 1970 μόλις τελειώνει τη στρατιωτική του θητεία παίζει στο πρώτο κρητικό κέντρο την “Αρετούσα”, γράφοντας παράλληλα το δεύτερο του δίσκο με τίτλο “Ο ναυαγός”.

Το 1973 ξεκινά τη συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ “Λήδρα” στην Πλάκα, όπου ο Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του “Θητεία”, “Θεσσαλικός Κύκλος”, “Οροπέδιο”, “Αφιέρωμα”, “Τολμηρή επικοινωνία”, “Παράθυρο στη Μεσόγειο” και τα νέα του έργα “Ορφέας” και “Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη”. Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως “Τα λόγια και τα χρόνια”, “Κρήτη μου όμορφο νησί”, “Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”, “Στου ψηλορείτη τη κορφή” κ.ά. κάνοντας τον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παράλληλα συνεχίζοντας τη μουσική παράδοση του τόπου του έγραψε 8 δίσκους μεγάλους με δικά του τραγούδια, το “Κρήτη μου”, “Πρινόριζες”, “Παίζω με το λαούτο μου”, με τον Βαγγέλη Μαρκογιάννη. Το “ώ να χαρώ χαρώτο”, “Σεβντάδες και πεισματικά”, “Κρητικά κλασικά”, “Ώ μάνα Κρήτη” και δύο δίσκους με σόλο λύρα.

Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης έχει πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές βοηθώντας νέους καλλιτέχνες ενώ έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο πραγματοποιώντας με μεγάλη επιτυχία, εκατοντάδες συναυλίες, προσκεκλημένους από τους απόδημους Έλληνες του εξωτερικού.