Μάταλα -Το ψαροχώρι που έγινε θρύλος

Τα Μάταλα, ένα παραθαλάσσιο μικρό χωριό στη Νότια Κρήτη, απέχουν από το Ηράκλειο περίπου 75 χλμ. και έγιναν διάσημα όταν κατά τη δεκαετία του 1960 έφτασαν απ’ όλο τον κόσμο χίπις για να ζήσουν στις περίφημες σπηλιές των Ματάλων που βρίσκονται δίπλα στην παραλία.

Τα σημερινά Μάταλα δεν είναι πλέον αυτό που ήταν τη δεκαετία του ’60, τότε που πασίγνωστοι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο όπως η Τζοάν Μπαέζ, ο Μπομπ Ντύλαν κ.ά. περνούσαν τις ημέρες και τις νύχτες τους κάτω από τον κρητικό ουρανό, κολυμπώντας στα νερά του Λιβυκού.

Σήμερα τα Μάταλα είναι ιδανικά για όσους θέλουν όμορφες διακοπές σε ωραίες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και χωριά με παραδοσιακό χρώμα. Αν και υπάρχουν αρκετά μπαράκια για να πιείτε το ποτό σας, η νυχτερινή ζωή δεν είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πολλά εστιατόρια με τοπικές γεύσεις και πανέμορφη θέα στο Λιβυκό, υπάρχουν στα Μάταλα προσφέροντας στον επισκέπτη ο,τιδήποτε χρειαστεί. Μια μικρή σκεπαστή λιθόστρωτη αγορά είναι γεμάτη με τουριστικά καταστήματα προσδίδοντας έτσι στα Μάταλα κι αυτή τη δική της πινελιά.

Αν αποφασίσετε να πάτε στα Μάταλα από το Ηράκλειο, θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Μοίρες, η οποία είναι κωμόπολη της Μεσαράς. Εκεί υπάρχουν ταμπέλες που θα σας καθοδηγήσουν. Αν πάτε από Χανιά θα περάσετε από Ρέθυμνο από εκεί θα πάρετε το δρόμο για το χωριό Σπήλι, θα συνεχίσετε για Αγία Γαλήνη και Τυμπάκι και μετά για Φαιστό και Μάταλα.

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και με πολύ καλή σήμανση.