Σφακιανή πίτα – Η μοναδική

Η Κρήτη λόγω των βοτάνων και των μυρωδικών που την κατακλύζουν, καθώς και των τυριών που παράγει από γνήσιο αιγοπρόβειο γάλα, έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες.

Σχεδόν σε κάθε σπίτι του νησιού, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν πίτες με χόρτα από τη γη της Κρήτης και μυρωδικά όπως ο δυόσμος, η δάφνη  κ.ά.

Η πιο δημοφιλής πίτα της Κρήτης είναι η σφακιανή πίτα η οποία φυσικά πήρε το όνομά της από τον τόπο «γέννησής της» τα Σφακιά και έχει εξαπλωθεί σε όλο το νησί.

Η σφακιανή πίτα έχει λεπτό ζυμάρι και η γέμισή της είναι με μαλακό τυρί, συνήθως μυζήθρα.

Αν θελήσετε μόνοι σας να φτιάξετε σφακιανή πίτα θα χρειαστείτε: 1 φλυτζάνι αλεύρι, 1 φλυτζάνι φρέσκια μυζήθρα, 1 κουτάλι λάδι, ¼ κουταλάκι αλάτι, ¼  ποτήρι νερό, μισό σφηνάκι τσικουδιά.

Θα αναμείξετε σε μια λεκάνη αλεύρι, λάδι, τσικουδιά, αλάτι και το νερό και θα ζυμώνετε ώσπου να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη την οποία στη συνέχεια θα σκεπάσετε για περίπου μια ώρα.

Επειτα θα κόψετε τη ζύμη σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους και μέσα θα τοποθετήσετε ένα κουτάλι μυζήθρα.  Αφού τα αφήσετε για μια ώρα περίπου, θα χρησιμοποιήσετε μια μπάλα ζύμης για να ανοίξετε ένα στρογγυλό φύλο όσο πιο λεπτό μπορείτε.  Στη συνέχεια ρίχνετε στο τηγάνι μια κουταλιά λάδι για να μην κολλήσουν οι πίτες και ψήνετε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί βιοτεχνίες στο νησί, που παράγουν σφακιανές πίτες κατεψυγμένες, μένοντας όμως πάντα πιστοί στην παράδοση  και  χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κρητικά βότανα και τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε παρά να τις τηγανίσετε. Θα τις βρείτε σε καταστήματα πώλησης τοπικών τροφίμων και σε μερικά σούπερ μάρκετ, καθώς και σε κάποια καταστήματα πώλησης κατεψυγμένων ειδών.

Ενδεικτική τιμή 5 ευρώ τα 500 γραμμάρια.

Σερβίρονται ζεστές, περιχυμένες με μέλι και σουσάμι.  Η καλύτερη συνοδεία τους είναι μια παγωμένη τσικουδιά.