Βούλα Λαδουκάκη: Η αυτοδίδακτη ζωγράφος που “στολίζει” την Κρήτη

Η Βούλα Λαδουκάκη Πρόεδρος του Γυναικείου Συλλόγου Αντισκαρίου, μια εκπληκτική ζωγράφος, αυτοδίδακτη που έχει στολίσει με τις τοιχογραφίες της αρκετά μέρη της Κρήτης, μιλά στο Unique Creta.

Κυρία Λαδουκάκη, θα θέλαμε αρχικά να μας αυτοσυστηθείτε
Γεννήθηκα στο όμορφο Αντισκάρι Μεσαράς και μένω στις Μοίρες. Είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά. Από παιδί είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες και ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζωγραφική.

-Πότε νιώσατε για πρώτη φορά την ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από τη ζωγραφική;
Αυτό το ένιωθα από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Από πολύ μικρή. Η ζωγραφική ήταν το πάθος μου. Ξεκίνησα με προσωπογραφίες, στις οποίες εξακολουθώ να έχω ιδιαίτερη αδυναμία.

-Η πορεία σας στη ζωγραφική, σ’ αυτό που τόσο αγαπάτε;
Το 2018 ξεκίνησα με τις τοιχογραφίες στο χωριό που γεννήθηκα στο Αντισκάρι και στα Πλατιά Περάματα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Αντισκαρίου. Βλέποντας την απήχηση του κόσμου και πόσο πολύ τους άρεσε το αποτέλεσμα, συνέχισα και τώρα έχω κάνει περίπου 30 τοιχογραφίες.
Επίσης έχω κάνει τοιχογραφίες σε σχολεία όπως αυτά του Τυμπακίου, των Μοιρών, των Βώρων, του Βοριζίου και φυσικά του Αντισκαρίου.
Το 2000 ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο εντατικά, με διάφορα είδη ζωγραφικής όπως τοπία, προσωπογραφίες, αγιογραφίες κλπ.

-Έχετε λάβει μέρος σε κάποιες εκθέσεις;
Ναι, έχω λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις όπως στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στις Μοίρες κ.ά. και είχα την τιμή να λάβω και το 2ο Βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό.

Η τελευταία σας δουλειά, με τις υπέροχες τοιχογραφίες στον λιμενοβραχίονα του Ηρακλείου πως προέκυψε;
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, αποφάσισε ότι το γκρι τσιμέντο που υπάρχει εκεί, σε ένα μέρος τόσο αγαπητό και γνωστό, θα έπρεπε να αλλάξει εικόνα και να γίνει μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να θαυμάζει τα έργα. Σε αυτό έχουν λάβει μέρος αρκετοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.
Όσον αφορά εμένα, η κυρία Ελένη Τσαντιράκη, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, μου έκανε την πρόταση να με καλέσει, ανακαλύπτοντας τις τοιχογραφίες μου μέσα από το διαδίκτυο και σαφώς δέχτηκα με χαρά, αφού είναι αυτό που αγαπάω να κάνω.

– Τι θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;
Κάποια στιγμή θα ήθελα να πραγματοποιήσω μια ατομική έκθεση και να συνεχίζω να εκφράζω τα συναισθήματά μου μέσα από τη ζωγραφική. Γιατί για μένα η ζωγραφική είναι συναίσθημα.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη