Καλαμαύκα – “Τα Μετέωρα του Λασιθίου”

Η Καλαμαύκα είναι από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά της Ιεράπετρας και βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα και 100 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου και το τοπίο της είναι μαγευτικό.

Οι εναλλαγές με τα μετέωρα βράχια και τα πεύκα αλλά και τα άφθονα νερά, μαγεύουν τον επισκέπτη, καθώς και ο Καλαμαυκιανός ποταμός που διασχίζει κατά μήκος το πανέμορφο χωριό.
Οι πλούσιες πηγές ήταν ανέκαθεν το στοιχείο που έδινε στην Καλαμαύκα το συγκριτικό της πλεονέκτημα, και ο λόγος που κατοικείται αδιαλείπτως εδώ και χιλιάδες χρόνια

Απέναντι ακριβώς απ΄ τον χωριό στέκεται αγέρωχος, ο βραχώδης και εντυπωσιακός όγκος του Κάστελου ύψους 200 μέτρων που κάποτε ήταν το φυσικό φρούριο του οικισμού. Μετά απο ανάβαση 248 σκαλοπατιών, βρίσκεται το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, ενώ τα πολλά αρχαία ευρήματα έχουν επίσημα χαρακτηρίσει την κορυφή ως την Ακρόπολη της αρχαίας Λάρισας. Στο σημείο αυτό μέσα στο σπήλαιο, βρέθηκε ένα χάλκινο ειδώλιο του Ασκληπιού, το οποίο βρίσκεται σε μουσείο της Οξφόρδης.

Λίγο έξω απ΄το χωρίο βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στο φάράγγι του Χαυγά με τα εντυπωσιακά πετρώματα, τα «μικρά Μετέωρα του Λασιθίου», όπως έχουν ονομαστεί να ομορφαίνουν τη ζωηρή βλάστηση για την οποία φροντίζουν τα νερά που κυλούν ως τα πεδινά.

Οι ναοί της Καλαμαύκας είναι πολλοί και αξιόλογοι. Εκτός από το εκκλησάκι στην κορφή του Κάστελλου, μέσα στο χωριό βρίσκονται και οι εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου, προστάτη του χωριού, με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό και ιδιαίτερη διακόσμηση στην εξωτερική πόρτα, ενώ στη θέση Καστελάνα λίγω πιο έξω απ’ τον οικισμό, βρίσκονται οι μεταβυζαντινοί ναοί του Αγίου Γεωργίου και Τϊμιου Σταυρού, με πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες.
Αξίζει τέλος να τονισθεί, ότι η Καλαμαύκα έχει πολλές ταβέρνες με φημισμένη τοπική κουζίνα και φιλόξενους κατοίκους.