Ελούντα – Η “βασίλισσα” του Μιραμπέλλου

Η Ελούντα “στολίζει” το νομό Λασιθίου στην βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο.

Αποτελεί ένα παγκοσμίου φήμης παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό και θέρετρο, με πολυτελέστατα ξενοδοχεία που έχουν φιλοξενήσει και φιλοξενούν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Απέναντι ακριβώς από την Ελούντα βρίσκεται η γνωστή σε όλους νήσος της Σπιναλόγκας, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκια που αναχωρούν όλη την ημέρα για ξενάγηση στον …ιερό αυτό τόπο.
Η πρώτη γνωστή εγκατάσταση στην περιοχή ήταν η οργανωμένη πόλη-κράτος Ολούς, της οποίας οι κάτοικοι ήταν σε διαμάχη με τους κατοίκους της δωρικής Λατούς. Το μεγαλύτερο μέρος της Ολούντας είναι βυθισμένο στην θάλασσα από το τέλος της αρχαιότητας και τα ερείπια είναι ορατά κατά την κατάδυση. Η αρχαία Ολούς χρονολογείται περίπου στα 3500 με 4000 χρόνια π.Χ. Κατά τη Μινωική Εποχή είχε μεγάλη ακμή και οι κάτοικοί της υπολογίζονται σε 15.000 περίπου. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης σε αρκετά εμφανή βαθμό στην περιοχή “Κανάλι”. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κατέρρευσε από ένα ισχυρό σεισμό που έπληξε τον κόλπο του Μιραμπέλλου και την γύρω περιοχή.

Η Ελούντα αποτελείται από μικρές περιοχές, με τα περισσότερα σπίτια, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα κτήρια να είναι το Σχίσμα και η Πλάκα. Υπάρχουν, ακόμα, και περιοχές με παραδοσιακά αλλά και αρχαία σπίτια, όπως το Μαυρικιανό, το Κάτω Χωριό (Κάτω Ελούντα) και το Επάνω Χωριό (Επάνω Ελούντα).

Η σύγχρονη Ελούντα, εκτός από τις εκπληκτικές παραλίες της, και τα κλασσικά πλέον καταστήματα με σουβενίρ, διαθέτει ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες, έχει πολύ όμορφη νυχτερινή ζωή και φυσικά και σε αυτό το μέρος της Κρήτης, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακά πιάτα του νησιού.

Προηγούμενο άρθροΠαζάρι με πασχαλινά αυγά και προζυμένια τσουρέκια
Επόμενο άρθροΜήνυμα της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για το Αγιο Πάσχα