Ασκύφου: Όλη η περηφάνεια της Κρήτης συγκεντρωμένη σ’ ένα χωριό

Το χωριό Ασκύφου είναι χτισμένο σ’ ένα μικρό αλλά πανέμορφο οροπέδιο, σε υψόμετρο 750 μέτρων και απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε όταν πηγαίνουμε στα Σφακιά από τις Βρύσες και αποτελείται από πέντε μικρούς οικισμούς, το Πετρέ, το Αμμουδάρι, τη Στραβοράχη, το Γωνί και τις Καρές.

Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό σκύφος, που σημαίνει κύπελλο, επειδή η περιοχή έχει το σχήμα αυτού του σκεύους. Ο περισσότερο τουριστικά οργανωμένος οικισμός του Ασκύφου είναι το Αμμουδάρι με ό,τι έχει ανάγκη ο επισκέπτης.

Σε ένα σπίτι στο Αμμουδάρι υπάρχει το μοναδικό δέντρο έλατου στην Κρήτη. Καθώς η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η τυροκομία, το Ασκύφου βγάζει εξαιρετικά τοπικά τυριά όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα. Εξίσου φημισμένη είναι και η ρακή του.

Σφακιανά εδέσματα όπως είναι οι τυρόπιτες με μέλι και το υπέροχο καπνιστό χοιρινό με αρωματικά χόρτα, θα βρείτε παντού στο Ασκύφου.
Ο ρόλος των κατοίκων του στις κατά καιρούς επαναστάσεις υπήρξε κορυφαίος, και από τους δεκατέσσερεις στρατηγούς σφακιανούς που έπεσαν το 1821 οι επτά ήταν Ασκυφιώτες.
Στην επόμενη μεγάλη επανάσταση του 1866-69 έπεσαν οι μισοί άνδρες του χωριού.
Στον οικισμό Καρέ, στο Πολεμικό Μουσείο Γ. Χατζιδάκη, αξίζει να δείτε την εκπληκτική συλλογή κειμηλίων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι το χωριό δέχεται πολλούς επισκέπτες ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι ορειβάτες που κάνουν ανάβαση στα γειτονικά βουνά.