Μανόλης Αλεξάκης – Για εκείνον η κρητική μουσική είναι ιερή (βίντεο)

O Mανόλης Αλεξάκης γεννήθηκε στο χωριό Ρίζα Ιεράπετρας, και οι γονείς του θεωρούσαν αδιανόητο και παράλογο να υποκύψουν στην επιτακτική ανάγκη του 12χρονου γιου τους, να του αγοράσουν μια λύρα.

Ο μικρός τότε Μανόλης έκλαιγε ασταμάητα και με το παιδικό μυαλό του έψαχνε τρόπους να βρει για να εκπληρώσει την ακαταμάχητη επιθυμία του. Εφτιαξε μια ψεύτικη λύρα από ξύλο που για χορδές είχε καλώδια και για δοξάρι μια βέργα από ρογδιά.

Άρχισε να εξασκείται στη δική του λύρα, κι όταν κατάλαβε ότι άδικα έχανε το χρόνο του, πήρε από έναν ξάδερφό του με το… έτσι θέλω, μια αληθινή λύρα.  Αν και τιμωρήθηκε γι’ αυτή του την πράξη, οι γονείς του κατάλαβαν ότι τελικά ο γιος τους έπρεπε να έχει τη δική του λύρα κι έτσι πριν συμπληρώσει τα δεκατρία του χρόνια έπαιζε ήδη σαν επαγγελματίας στα παλιά ΡΙΖΙΤΙΚΑ.

Ο σημερινός μουσικός, ενταγμένος αυστηρά στα πλαίσια της παραδοσιακής μουσικής, έχει στο ενεργητικό του αρκετά CD, άλλα προσωπικά άλλα σαν συμμετοχή. Ο Μανώλης Αλεξάκης θεωρεί ιερή την κρητική μουσική και πιστεύει ότι στην γνήσια μορφή της δημιουργεί συνείδηση και ανθρωπισμό.